Cartierul Creativ: 2019 year in review

La final de 2019 privim puțin în urmă și povestim despre ce am realizat anul acesta, cum ar fi primul festival al Cartierului, ateliere și un proiect de conștientizare urbană, petreceri expoziții și un târg de Crăciun. Vă mulțumim vouă, creativilor din Cartier, pentru toată energia și implicarea de care ați dat dovadă în anul 2019. Fără comunitatea creativă care ne susține la orice pas, nu am fi reușit multe din proiectele propuse.

Așa că haideți să aruncăm un ochi pe ceea ce s-a întâmplat în Cartier anul acesta:

În luna februarie Cartierul Creativ a reprezentat Bucureștiul la Madrid Design Festival cu expoziția Bucharest Creative Quarter @Madrid Design Festival. Proiectul, semnat de Institutul Cultural Român și The Institute, a propus o plimbare imaginară pe străzile Cartierului Creativ din București, povestind vizitatorilor istoria zonei și a designerilor, arhitecților, artiștilor și creativilor care locuiesc sau își au atelierele în acest spațiu.

În luna martie am semnalat importanța reintroducerii caselor nelocuite în circuitul cultural, economic și social al Cartierului Creativ, dar și al Bucureștiului, prin proiectul „Case luminate”. Cu ajutorul The Institute, al Institutului pentru Politici Publice (IPP) și cu sprijinul Electrica SA, am luminat două clădiri reprezentative pentru Cartierul Creativ, aflate pe strada Matei Millo nr. 9 şi respectiv bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 11.

Mai apoi, în luna mai, Cartierul Creativ a avut primul său festival: Creative Quarter Design Festival. Cu această ocazie, entitățile din zonă s-au activat și au organizat peste 60 de evenimente speciale, de la expoziții, workshop-uri și talk-uri la tururi ghidate, performance-uri live, petreceri, treasure hunt, movie night și chiar un design market, care au trasat programul și harta primului festival care sărbătorește efervescența creativă contemporană.

În toamna acestui an ne-am gândit să apropiem și mai mult oamenii din comunitate, printr-o serie de ateliere organizate în locații din Cartierul Creativ. Până acum am desfășurat un atelier de degustare de ceai alături de Sheida coffee and stories și cei de la Kofi Ti, un atelier de hip hop alături de studioul de dans Artizthick, și un atelier de ceramică alături de Mădălina Teler.

Pe 2 noiembrie Nuit Sociale a organizat o petrecere Le Quartier Créatif pe care a găzduit-o Cartierul Creativ în fostul restaurant Cina. Am adus special la petrecere expoziția care a reprezentat Bucureștiul la Madrid Design Festival.

Și am încheiat anul cu Târgul Cartierului Creativ. De Crăciun din luna decembrie. Și, am discutat și cu Moș Crăciun și l-am ajutat să strângă cadouri pentru copiii instituționalizați din sectorul 4.

Am avut și trei lansări ale ziarului Cartierul Creativ în care am povestit despre noile zone ale Cartierului (Piața Amzei și Universitate), dar și despre evenimentele desfășurate în cadrul Creative Quarter Design Festival.

Cum ne place să împărtășim lucrurile bune pe care le-am realizat împreună cu voi, vă șoptim și că site-ul Cartierului a primit o înfățișare nouă, cu rubrici noi precum: Weekend în Cartier, Eseuri din Cartier (scrise de către entități creative precum Graffiti PR și Mobius Gallery),  rubrica de lectură de la Modul Cărturești, dar și un nou proiect alături de Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București, scrie.

Mulțumim pentru tot ceea ce faceți și pentru această frumoasă comunitate conturată împreună cu voi.

Alte noutati