Public28... sau cum sunt promovați studenții de la design de către creativii de la Local Design Circle

Cartierul Creativ este plin de inițiative faine care promovează în special tinerii creativi. O astfel de inițiativă este cea curatorită de Local Design Circle: Public28. Proiectul își propune să promoveze studenții din domeniul designului prin expunerea lunară a unor panouri cu lucrările acestora.

În cadrul Public28 au participat până în prezent studenți ai Departamentului Design, FADD, UNArte, sau expozanți din partea altor proiecte LDC sau evenimente relevante pentru comunitatea de design.

Noi am discutat cu echipa Local Design Circle, una dintre mințile creative din spate, și am decis să împărtășim povestea acestor tineri designeri cu voi, mai jos:

Cum s-a născut acest proiect? Cine sunt inițiatorii lui și ce vă propuneți de la el?

Prima tentativă de materializare a acestui proiect a avut loc acum 4–5 ani, când Gabriel Barbu și Sebastian Anastasiei (Pren) erau studenți ai secției Design din cadrul FADD. Sub forma unei inițiative care viza studenții Universității Naționale de Artă București, scopul proiectului era crearea unui display care să promoveze și să comunice lucrări ale studenților UNArte în spațiul public, prin intermediul posterelor. Tot atunci, odată cu numele (Public28), am ales și locul unde am fi vrut să montăm panourile, respectiv pe calcanul Facultății de Arte Decorative și Design, pe Calea Griviței nr. 28.

Credem că am rămas fideli scopului inițial. Un lucru totuși s-a schimbat, nu ne dorim să neglijăm studenții, dar am ales sa extindem „aria de interes” asupra întregii comunități de design. Ne-am propus sa adăugăm pe lista participanților/expozanților și alte „entități” care contribuie la dezvoltarea comunității din care facem parte.

Care sunt principalele obiective LDC? și cum răspunde această micro galerie publică la acestea?

Dintre toate obiectivele noastre, dezvoltarea comunității de designeri este unul dintre cele mai importante. Sperăm ca acest proiect sa fie un mic pas către o comunitate mai prezenta, mai vizibilă și mai interconectată.

Care este relația LDC cu Universitatea și cum sperați să primească tinerii studenți acest proiect?

LDC și UNArte au mai multe în comun, de ex. majoritatea membrilor sunt absolvenți ai Dept. Design :). Public28 este primul proiect comun.

De ce considerați că este oportun sau important ca spațiul public să expună design grafic de calitate și ce s-ar putea face (mai mult) în acest sens? Pe plan local/în general?

Credem că răspunsul la prima întrebare poate fi destul de subiectiv, depinde mult de sensibilitatea persoanelor care accesează spațiul public, persoane la care trebuie să ne gândim. Există persoane care înțeleg foarte bine limbajul (persoane din industrie) și persoane care nu sunt atinse deloc de astfel de griji/nevoi, pentru noi, este vorba despre igienă și funcționalitate. Oricum ar fi, oricine ar fi, la sfârșitul zilei, nu credem că oamenii s-ar supăra dacă ochii lor ar consuma „produse” mai bune calitativ, cu atât mai mult dacă ochii lor înțeleg limbajul.

Referitor la ce se poate face, sunt multe de făcut, important e să vrei să faci ceva. Asta înseamnă sa îți pese, și e mai greu să-ți pese dacă nu realizezi că te afectează/privește în mod direct, aici e vorba puțin și despre educație. Ar ajuta mai multă implicare și din partea instituțiilor de stat, primăriile de sector (din București) și cele municipale (în țară) mai ales. Putem să vorbim aici despre reglementări și legi care vizează spațiul public, despre tot ce se expune în spațiul public și despre felul în care se expune. E foarte mult de discutat pe acest subiect, să nu uităm că designul grafic din spațiul public poate viza atât un sistem de orientare dintr-un parc sau chiar dintr-un oraș, cât și un bloc acoperit de reclame.

Ce alte proiecte vă mai propuneți, pe termen mediu și lung?

Unul dintre proiectele la care lucrăm este festivalul de afișe &NowEast. Am lansat open call-ul la începutul anului și plănuiam să se întâmple în luna Mai. După cum știm cu toții, multe planuri au suferit transformări datorită perioadei care încă ne ține într-o incertitudine continuă. Am decis ca acesta să se desfășoare în 2021.

În perioada 12–20 septembrie avem expoziția PosterJam Showcase @Romanian Design Week la spațiul 25M2, unde este expusă o serie de afișe înscrise la tema CHANGE de artiști locali și internaționali. Jurizarea afișelor a fost făcută de echipa fondatoare PosterJam, Andrei Grosu, Andrei Turenici și Artemisa Pascu alături de Ovidiu Hrin.

Începând cu 11 septembrie și până la sfârșitul lunii are loc și expoziția RO42—Forme locale, pe gardul Muzeului Național de Artă. Proiectul a pornit din dorința de a face un index al designerilor și artiștilor din țară și apartenența lor pe județe. Expoziția reunește astfel 42 de lucrări care au avut ca temă comună realizarea unei lucrări care să exprime construind din forme geometrice  identitatea unui județ. În expoziție lucrările iau forma unor steaguri.

Cum ați defini Cartierul Creativ și ce alte proiecte v-ați dori să mai vedeți în el/în spațiul public?

Cartierul Creativ a reușit să strângă o comunitatea, de la diferite studiouri și ateliere din domeniile creative, la magazine și restaurante care și pe viitor pot avea proiecte interdisciplinare pentru cartier.

Ce proiecte/site-uri/pagini ați recomanda cuiva pasionat de design grafic?

Pentru că Local Design Circle este despre comunitate lăsăm câteva nume de aici: Type Thursday, Caracter cu Caracter, Hot Lagoon, PUNCH, Cele mai frumoase cărți, Revista FOI, Street Delivery, Dispozitiv Books, Sounds Like a Book, Poster x Poem.

Alte noutati