Inițiativele GIC

Grupul de inițiativă Cișmigiu este o comunitate vie, formată din vecini din zona Cișmigiului care își propun să schimbe cartierul într-un loc mai prietenos.
Îi poți găsi în weekenduri în grădinile adiacente blocurilor din cartier, făcând curat, grădinărind, învățând împreună despre peisagism urban, având grijă de un stup de pe un acoperiș din cartier sau studiind peisajul sonor al Cișmigiului. Aceștia au lansat în anul 2016 proiectul „Pictăm zidul dintre oameni”, o acțiune de reactivare a spațiului din curtea blocului Liric, prin organizarea unui eveniment comunitar care să redea o vibrație pozitivă acestui loc, iar în 2017 au lansat Grădina cu Oameni, un proiect de trei ani care are ca obiectiv principal realizarea unei legături între specialiști, comunitate și autoritățile administrative, un proiect care și-a propus să se preocupe de mediul sonor, grădinărit urban, ornitologie și apicultură urbană. „Pe scurt, prin intermediul unor ateliere de educație aplicată, mobilizăm comunitatea pentru a îngriji mai bine spațiile verzi din jurul blocurilor și ne propunem să ridicăm nivelul de conștientizare asupra unor probleme legate de sănătate, sustenabilitate și mediu înconjurător”, explică inițiatorii proiectului. Întrunirile din grădinile din cartier au ajuns celebre deoarece la acestea pot participa toți cei interesați de grădinărit sau de o relație mai bună cu vecinii lor de scară (sau de Cartier Creativ!). Din grupul de inițiativă Cișmigiu fac parte arhitecți, ingineri, specialiști în comunicare, antropologi etc., toți însă se prezintă ca fiind… vecini. Este o inițiativă născută din dorința de a crește calitatea vieții în zona centrală și de a facilita implicarea cât mai multor oameni în soluții mici pentru un cartier mai locuibil și mai…prietenos: „În momentul de față, avem deja trei proiecte puse în practică și peste 30 de ateliere sau evenimente comunitare organizate, iar echipa de voluntari s-a mărit și numără deja peste 15 membri activi, oameni cu pregătire diversă, dar cu idei comune”.

„Astăzi, nu mai avem o generație cu cheia la gât, ci una urcată-în-mașină-dimineața-pentru-școală-și-adusă-înapoi-la-fel-seara, iar spațiile de distracție indoor s-au înmulțit cât ai zice „mall”. Deși grădinile au rămas în aceeași poziție, a dispărut atmosfera animată din fața blocului; vecinii există în continuare, însă nu se mai cunosc între ei. Oamenii contemporani trec cât mai repede prin zona exterioară blocului, spre destinații clare – de parcă nu ar vrea să rămână cumva captivi în acest loc ciudat, un traseu de tranzit care nu este nici „înăuntru”, nici „în afară” – cel puțin nu un „afară” semnificativ, precum serviciul, supermarketul, sala de fitness. Spațiul a rămas public în teorie – dar mai degrabă părăsit de public, în realitate. Și totuși… ” – Grupul de inițiativă Cișmigiu

www.facebook.com/Cismi.Civic
gradinacuoameni.ro

Alte noutati