Expoziția Lâncedă la Galeria Kulterra

În data de 20 iulie, Galeria Kulterra invită publicul la vernisajul expoziției Lâncedă, semnată de Ana Popa. Expoziția face parte din programul Feat. Kulterra, exponent al filozofiei Kulterra Gallery: deschidere și dialog marcat de curiozitate și de spirit de aventură.

Feat. Kulterra este o ușă deschisă, este vitrina dedicată invitaților; coridorul care duce spre Kulterra Art Store ce va găzdui ”artă în vizită”, atât propuse de alte galerii cât și de către artiști în mod direct. Vitrinele culoarului care dau înspre curte, vor avea un chip nou în fiecare lună, atrăgând atenția vizitatorilor cu privire la artiști care nu sunt în mod necesar reprezentați de Kulterra Gallery.

Despre expoziție

”Lâncedă” poate avea mai multe sensuri înrudite: nesigur, lipsit de vitalitate sau care stagnează. Toate aceste sensuri sunt valide în contextul lucrării, ea abordând starea de neclintire din punct de vedere psihic. Stagnarea poate fi prezentă pe mai multe planuri, această stare sufletească putând afecta mai multe sfere ale existenței. Ea are ca și cauză osteneala emoțională, lipsa de forță vitală.

Poziția statică în care este reprezentată figura sugerează această stăvilire bruscă a unui proces firesc de evoluție. Dualitatea stării de stagnare implică frica de schimbare sau autosuficiența, care fac ca familiaritate situației să devină ceva stabil, deci astfel, aducătoare de siguranță și confort facil. De cealaltă parte intervine plictiseala, care poate declanșa dorința de schimbare, datorită caracterului exasperant al acestei stări în care predomină lipsa. Acest caracter dual este ilustrat prin alternarea a două culori înrudite în ceea ce privește personajul central.

Lucrarea face parte din seria intitulată „Suprasaturație”, în care personajele autoreferențiale există într-un spațiu afectiv. El poate fi caracterizat mai degrabă ca imaterial și lipsit de coordonate perspectivale care să adere la niște reguli concrete. Elementele abstracte, geometrice și cele izvorâte dintr-o reinterpretare a ordinului vegetal fac o paralelă în legătură cu aparenta inerție a figurii umane, surprinsă în diferite ipostaze eterogene. Asocierea cu regnul vegetal se transpune și în ceea ce privește evoluția mentală a omului, care nu poate fi resimțită de la zi la zi, dar devine vizibilă odată cu trecerea considerabilă a timpului, în mod asemănător evoluției plantelor.

//

Ana Popa este un artist vizual care, prin folosirea metaforelor vizuale și a culorilor plate, reușește să contureze diverse procese mentale intime.
Lucrările ei sunt rezultatul introspecției și al transfigurării unor elemente intangibile în unele de natură plastică. Ilustrațiile sale digitale se concentrează pe îmbinarea elementelor figurative, care ancorează punctul de plecare al compozițiilor, cu abstractizarea modului în care ele interacționează.

Perioada expoziției: 20.07.2022 – 31.07.2022

Alte noutati