Sloane Coffee Roastery
Am discutat cu Teodora Pitiș, fondatoarea Sloane și ne-a vorbit despre cum a luat naștere povestea acestei cafenele de specialitate, despre profilul clientului Sloane, dar și despre colaborările și parteneriatele pe care le au cu alte organizații creative din zonă.
Cum a început povestea Sloane și ce înseamnă ea? Care este poziționarea pe care o doriți și cine a inițiat acest business?
Teodora Pitiș este fondatoare Sloane Coffee Roastery, însă povestea ei în lumea cafelei de specialitate a început mai demult, odată cu deschiderea unei mici cafenele de specialitate în zona George Vraca, pe vremea când și proiectul Cartierului Creativ prindea contur. Doi ani mai târziu, la sfârșitul anului 2016, a luat naștere Sloane, un proiect care și-a propus de la început să fie prezent pe piața europeană și mondială și să promoveze piața locală a cafelei de specialitate peste hotare. În jurul său a crescut pe parcurs o echipă de oameni pasionați și cu spirit de inițiativă care au ajutat-o să se dezvolte și să poată pune în practică proiecte din ce în ce mai îndrăznețe.
Ca valori, Sloane se definește prin excelență, cunoștințe și pasiune. Loturile de cafea pe care alegem să le oferim ating standarde înalte de calitate a boabelor verzi, procesare curată și corectă, complexitate în ceașcă și impact pozitiv în comunitățile locale ale fermierilor. Prin urmare, ne bazăm puternic pe rețeaua noastră de comercianți și fermieri ecologici, cu care am dezvoltat parteneriate, investind mult timp, încredere și respect reciproc. Așa rămânem conectați la avangarda experimentării și dezvoltării cafelei și de aceea cea mai mare parte a ofertei noastre este compusă din loturi care ne entuziasmează cu adevărat.
Ați deschis în pandemie. Cum ați găsit acest curaj și cum a impactat această perioadă businessul vostru? Ce ați învățat în această perioadă?
În martie 2021, am deschis prima noastră cafenea, pe Calea Victoriei, locație pe care noi o numim „flagship store” datorită conceptului, acela de a avea spre vânzare și a pregăti băuturile pe bază de cafea din toate cafelele din oferta noastră de peste 15 loturi, în funcție de ce își dorește fiecare oaspete. Este și un spațiu în care am început să experimentăm universul vast al mixologiei și al lumii senzoriale a băuturilor alcoolice.
Perioada pandemiei a fost una plina de incertitudini și schimbări, însă, pentru noi, și o perioadă de creștere în care am putut să fim mai aproape de oameni, de clienții noștri finali, prin creșterea comenzilor pentru acasă. Am considerat că este momentul oportun să facilităm relația directă cu clientul final prin crearea unui loc de întâlnire, în inima orașului.
Cum este clientul Sloane? Ați observat un profil anume?
Clientul Sloane este divers, aspect care ne intrigă și motivează. Uneori este
hotărât și știe exact ce își dorește sau ce nu-i place, uneori este timid și se înseninează când colegii noștri pasionați din bar inițiază o conversație și povestesc mai multe, uneori este curios, interesat și cu multe întrebări la care abia așteaptă răspunsul.
Prin prisma poziționării cafenelei avem ocazia să interacționăm cu toate tipurile de oameni care locuiesc sau vizitează Bucureștiul; Avem plăcerea să mulțumim pentru vizită turiștilor care sunt în trecere în timpului vizitării orașului, familiilor care aleg să se relaxeze cu copiii și animalele de companie la o cafea (sau un babyccino), celor care locuiesc sau lucrează în zonă, tinerilor pasionați care revin încântați alături de părinți sau bunici.
Cum ați găsit spațiul și cum vi se pare că s-a schimbat zona în acești doi ani? Este una dintre străzile care au avut cea mai spectaculoasă dezvoltare în ultimii ani.
Într-adevăr, Calea Victoriei a trecut prin multe schimbări în ultimii ani, s-a dezvoltat și a evoluat, iar noi ne bucurăm și suntem recunoscători că am fost martori și parte din această acțiune.
Spațiul l-am observat în timpul unei plimbări, tocmai ce se închisese afacerea care era înainte acolo. În acea perioadă, toată zona trecea printr-o conversie de la o zonă de retail la o zonă de întâlnire pentru oameni, fiind singura zonă de promenadă care a răspuns nevoii bucureștenilor de socializare în pandemie.
Aveți colaborări și parteneriate cu alte organizații creative din București sau din zonă/ din Cartierul Creativ? Și dacă da, care sunt acestea/ în ce constau ele?
Loturile noastre de cafea se pot găsi în mai multe cafenele din București și din țară și pot fi degustate de persoane din toată lumea, livrând comenzile primite pe website oriunde. Spre exemplu, din Cartierul Creativ, lucrăm încă de la deschiderea celor 3 locații, cu Ototo.
Prăjitoria a fost inițial localizată pe strada Echinocțiului, unde, de asemenea, ne-am dorit să luăm parte la revitalizarea zonei. Una dintre acțiunile pentru acest demers a fost exprimarea artistică vizuală printr-o pictură murală făcută de o artistă româncă.
Pentru locațiile noastre ne-am dorit să colaborăm cu, cât mai multe persoane și mici organizații creative. Astfel încât, cănile pe care le folosim pentru servire și pe care le avem și spre vânzare sunt create manual în București, de artizani talentați. Avem și o gamă de cosmetice creată din produse naturale, uleiuri esențiale și cafeaua noastră în Cluj-Napoca.
Vă simțiți conectați la zona Amzei? Ce vi se pare că lipsește din aceasta? Ce v-ați dori să se întâmple pe viitor aici?
Pentru noi zona Amzei a devenit mai mult decât locul unde „mergem la muncă”, este zona în care alegem să ne petrecem și timpul liber sau, deși nu planificăm, se întâmplă să ajungem cu familia sau prietenii într-un anumit loc din zonă.
Inițiativele independente s-au înmulțit în ultima vreme și au animat și transformat zona în mod pozitiv. Potențialul cultural al zonei rămâne însă latent și pare că așteaptă să fie exploatat. Credem că asta s-ar putea întâmpla prin proiecte colaborative care să lege aceste entități disparate ce colorează zona.
Ce planuri de viitor aveți și cum/dacă se intersectează acestea cu spațiul în sine/ cu vecinii de pe Calea Victoriei?
În această primăvară ne concentrăm pe noul spațiu din zona Grozăvești, unde, la sfârșit de toamnă, mai exact în noiembrie 2022 am deschis a doua cafenea și, cu câteva luni înainte am mutat locația prăjitoriei. Începem să punem bazele bucătăriei și terasei laterale și ne mărim echipa.
Pe Calea Victoriei abia așteptăm să sărbătorim, în luna martie, împlinirea a doi ani de la deschidere spațiului și să ne bucurăm de zilele însorite și străzile pline de oameni. Sperăm la o nouă pietonalizare care încet, încet să devina regula, nu excepția.
Unde vă găsim? Social Media included.
Ne vedem la cafea zilnic pe Calea Victoriei 87-89 și pe Splaiul Independenței 287. Ocazional, ne vedem live pe Instagram și dacă sunteți curioși să vedeți și prăjitoria și să aflați mai multe despre cafea, în unele duminici organizăm cursuri introductive despre cafeaua de specialitate. Pentru mai multe detalii și pentru a fi la curent cu tot ce mai facem, ne puteți urmări pe Instagram (sloanecoffee), unde suntem cei mai activi, dar și pe Facebook. Nu excludem nici TikTok și Youtube pentru care pregătim ceva interesant!