SHiLA 2023 / SACRED SPACES

Fundația Archaeus invită publicul la vernisajul expoziției SHiLA 2023 / SACRED SPACES, a artiștilor Sergiu Cătană, Lena Ciobanu, Kopacz Kund, Anna Mathe, Anke Mellin, Marius Miclăuș, Marius Vasile, Miki Velciov, Eliza Yokina și Eszter Sipos, curatoriată de Cristian Frias, joi, 21 martie 2024, la Amzei Creative Corner (Piața Amzei, nr. 13), un demers al Cartierului Creativ – un proiect The Institute, prezentat de Banca Transilvania și susținut de Primăria Sectorului 1.

SHiLA (Sky Hill Land Art) este un program internațional de land art și rezidențe multidisciplinare, în care echipe de artiști, arhitecți și muzicieni, împreună cu studenți și tineri profesioniști, sunt invitați să efectueze o serie de intervenții în Rezervația Cheile Nerei Beușnița, folosind doar materiale găsite în situ, pe o temă stabilită. Programul își propune să exploreze relația dintre arhitectură, artă și muzică, să stimuleze dezbaterea asupra rolului artelor vizuale în natură și să propună noi mijloace de a depăși barierele interdisciplinare.

Ediția din acest an, a avut drept punct de pornire dubla interpretare JUNGIANĂ a SPAȚIULUI SACRU, atât ca TEMENOS, cât și ca CERC MAGIC. TEMENOS poartă sensul grec de spațiu închis, protejat, care pentru Jung descrie atât un spațiu personal, cât și starea de intimitate care înconjoară o relație analitică. Pe de altă parte, Jung vede CERCUL MAGIC ca pe un simbol protector în obiectificarea imaginilor inconștiente. Aceste două abordări, împreună, constituie în psihologia jungiană noțiunea de teren sigur pe care se poate accesa inconștientul și se poate trăi transformarea interioară. Mai departe de viziunea lui Jung, artiștii au explorat conceptul lui G. I. Gurdjieff despre SACRU ca spațiu simbolic și formal pentru trezirea Spiritului Adormit.

Expoziția SHiLA 2023 / SACRED SPACES este gândită în jurul ideii de reconstituire a decalajului dintre un eveniment și reprezentarea sa, precum și a diverselor scale ale experiențelor sacre, de la intim la colectiv, evidențiind tensiunile dintre tărâmurile antropice și cele naturale.

Expoziția este deschisă de Luni până Sâmbătă, în intervalul orar 16.00-19.00.
Expoziția va rămâne deschisă până la data de 31 martie 2024.

***

Curator / Cristian Frias
Artiști / Sergiu Cătană, Lena Ciobanu, Kopacz Kund, Anna Mathe, Anke Mellin, Marius Miclăuș, Marius Vasile, Miki Velciov, Eliza Yokina, Eszter Sipos
Asistenți / Bianca Ichim, Andreea Nistor
Coordonator proiect / Marius Miclăuș
Identitate vizuală / Irina Giuglea
Fotografii / Marius Vasile și artiștii
Consilieri comunicare / Germina Ion, Marius Stan
Asistent proiect / Maria Poruțiu
Organizator / Archaeus Foundation
Finanțat de/ Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură
Co-finanțat / Uniunea Arhitectilor din Romania
Cu sprijinul / Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German Timișoara și Goethe Institut, Archaeus S.R.L., EEtim S.R.L.
Parteneri strategici / BATRA, ArtEncounters, OAR / Filiala Timiş, Beta – bienala timişoreană de arhitectură,
FABER, Facultatea de Arte și Design – UVT, Fine Arts Eger, Avantpost, Asociația Pro-Athos
Parteneri Media / The Institute, Revista Zeppelin, Scena9, Modernism, Revista Arhitectura

Alte noutati