until the water runs clear @Contemporan Hair Space

Găzduită în clădirea monument proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu în zona Piața Amzei, astăzi spațiu de tuns și artă – Contemporan, expoziția Until the water runs clear/Până când apa curge limpede pornește de la păr și procese de îngrijire ce inspiră selecția propusă. Vernisajul va avea loc vineri, 10 noiembrie, începând cu orele 19.00, la Contemporan Hair Space, str. Biserica Amzei 22, București.


În spațiile de așteptare, tuns și tratament ale salonului, lucrările celor 8 artiste și artiști invitați împletesc narațiuni despre creștere, alterare și regenerare, explorând diferite temporalități și transformări naturale, cât și artificiale, reflectând asupra texturii și tactilitații. Inspirându-se din timpul care curge încet în universul intim al salonului, expoziția deschide posibilitatea unor hoinăreli mentale, moment incipient al unui proces de schimbare. Pornind de la scenarii speculative dintre relația om-plante, sau transpunerea părului și a ritualurilor corpului în noi carcase atemporale, personaje reale și fictive, împreună cu momente cotidiene aparent banale se compun în diferite medii de la ceramică și instalație la pictură, fotografie, gravură, artă 3D și AI. 


Salonul nu este doar loc de întâlnire, îngrijire și înfrumusețare, ci și de gesturi radicale, toate contribuind la o stare de spirit în care atingerile delicate coexistă cu lama ascuțită, mundanul se amestecă cu visul. Construită în jurul acestui element magic și straniu -părul, expoziția include astfel artiste/ști în opera cărora părul ocupă un loc central, dar și lucrări care captează sau extind prin perspective imaginate această lume.


Dragoș Bădiță lucrează în special cu pictura în ulei sau cerneală și recent experimentează cu arta generativă și animația. Lucrarile sale sunt inspirate de momente din viața de zi cu zi, care devin încărcate de teme și stări de spirit existențiale și uneori mistice. Lucrările reflectă asupra caracterului temporar al experienței și asupra modului în care aceasta se conectează cu o înțelegere mai largă a realității, care aduce în prim-plan idei privind relația noastră cu natura, cu corpul, cu ceilalți oameni, cu natura fluctuantă a sinelui, efemeritatea lucrurilor și limitele înțelegerii lumilor interioare ale celorlalți. Picturile sale figurative reflectă asupra influențelor picturale flamande și daneze, atingând un contrast contemporan cu alegerea sa de încadrare și îmbinarea motivelor și a peisajelor fantastice.


Practica artistică a Alexandrei Boaru chestionează conceptul de „uman” și impactul acestuia asupra exteriorului, asupra altora sau asupra propriului sine. Una dintre temele principale adresate de lucrările ei este explorarea granițelor dintre a fi uman și a deveni altceva. Abordarea ei poetică e influențată de ficțiunea speculativă, magic realismul literar sau conceptualismul anilor ’70.


Lorena Cocioni explorează modalitățile prin care ne întrepătrundem în mod constant cu realitatea înconjurătoare și ne transformăm constant ca un răspuns la ea, înregistrând istoria în corpurile noastre. În practica ei folosește adesea simțurile corpului și componenta ritualică a acțiunilor de zi cu zi, cum ar fi spălarea, pieptănarea părului, (dez)/(îm)bracarea și îngrijirea corpului. Ea alătură ceramicii diferite materiale (săpun, pene și metal, printre altele), plasându-le între trecut și viitor.


Oana Sas este o artistă vizuală a cărei practică include diverse medii de exprimare, inclusiv desenul, fotografia sau modelajul. Lucrările ei recente se axează pe calitățile expresive ale liniei și texturii în diferite tehnici de gravură, transpunând momente, stări și trăiri personale redate prin diferite personaje.


Diana Șinteuan abordează narațiuni sau instanțe în care întâmplările par a fi firești. Jucându-se cu contraste, aparența unor întâmplări, și esența poveștii pe care acestea o au, compune serii de lucrări în care mediul de lucru face parte din poveste, și de multe ori dă tonul acesteia.


Irina Bako, cunoscută sub numele de Datejuice, este o artistă din București, specializată în artă 3D și ilustrații. Creațiile sale explorează domeniile viselor, feminității, amintirilor intime, sănătății mintale și, uneori, se adâncesc în dependența de social media.


Lucrările Ioanei Mincu implică o fuziune de elemente – ceramică, ‘ready-mades’, textile, desen și animație stop-motion – rezultând în crearea de ființe hibride și fantastice. Viziunea sa artistică oferă o perspectivă neconvențională asupra lumii, căutând să integreze elemente care țin de ‘celălalt’ și componente non-umane prin utilizarea monștrilor ca simboluri ale complexității și diversității. Ea se inspiră din credințele animiste ale copilăriei, folclor și ecologie, integrându-le într-un proces de creație artistică automată care dă naștere propriului său univers idiosincratic.


Marco Verhoogt, fotograf născut în București, realizează fotografii documentare. El face studiu pe teren folosind metoda etnografică, intersectând realul și ficționalul. Este interesat de impresia personală asupra tranziției dure a României și românilor din ultimii 30 de ani și felurile în care ea poate fi articulată în fotografie. Lucrările lui sunt ansambluri de fotografii, în cărți sau instalații, care evidențiază printr-o dinamică poetică felul în care indivizii se țes în complexitatea peisajelor pe care le populează.

***

Cristina Bută este curatoare cu studii în analiză culturală și literatură. În prezent activează în București unde curatoriază sau scrie, fiind interesată de teoria postcolonială și imaginația artistică, cu focus pe zona Europei de Est.  


Contemporan Hair Space este un spațiu care fuzionează două concepte de business: salon de coafură și galerie de artă. Proprietarii săi, un hairstylist și o pictoriță, sunt mari iubitori de artă și sculptură, așa că punctul de plecare al proiectului a fost îmbinarea celor două pasiuni într-un salon. Contemporan organizează periodic expoziții de artă contemporană cu curatori și artiști invitați. 

Lucrare: Diana Șinteuan, Common people, common objects, 2023, digital illustration on canvas

Alte noutati