Cum va arăta Teatrul Grivița 53?

În august 2017, în cadrul ediției a 10-a a Festivalului de Teatru Independent Undercloud, au urcat pe scenă alături de scriitoarea şi regizoarea Chris Simion Mercurian Pascal Bruckner și arhitectul Codrin Tritescu. Fiecare a povestit din perspectiva lui despre proiectul Grivița 53 – primul teatru construit împreună.

A urmat premiul obținut în septembrie 2017. La Gala Lafarge Holcim, proiectul Grivița 53 a fost primul proiect românesc premiat vreodată în cadrul competiției de arhitectură sustenabilă.

A urmat apoi o pauză de un an, în care a fost curățat terenul, au fost realizate studiul geo și expertiza tehnică a celor două clădiri-monument de arhitectură existente pe teren, s-au semnat actele, iar în 2019 s-a finalizat stadiul DALI al proiectului clădirii, s-a obținut Certificatul de urbanism și avize conform acestuia, inclusiv avizul de la Comisia de monumente la faza DALI, care a reprezentat un hop trecut cu bine. Iar astăzi se fac publice pentru prima dată imaginile proiectului Grivița 53 – primul teatru construit împreună.

„Grivița 53 va fi un simbol atât că inițiativă, direcție artistică, cât și ca apariție arhitecturală. Într-un fel e firesc. După 73 de ani era necesar să apară un teatru reprezentativ pentru generația noastră, un obiect care să se impună și să reprezinte ceva esențial ca demers și spirit. Grivița 53 este moștenirea pe care o lăsăm celor care vin după noi”, a declarat Chris Simion- Mercurian.

Conceptul general îi aparține arhitectului Codrin Tritescu, care a coordonat întreaga echipă de proiectare (arhitecți, ingineri de rezistență și instalații, consultanți pe probleme de patrimoniu istoric, siguranță la foc sau scenotehnică). Proiectul de arhitectură a fost realizat de Codrin Tritescu împreună cu echipa formată din arhitecții Oana Pavăl, Alexandra Ardeleanu, Ștefan Nedelcu, Mihai Grapă, Petre Frangulea. Șeful de proiect pentru lucrările de restaurare este arhitectul Mihai Opreanu.

Proiectul de structură este realizat cu sprijinul inginerului Mădălin Coman de către echipa coordonată de Bogdan Gagionea de la firma Popp și Asociații.

Proiectul de instalații este realizat cu sprijinul inginerului Alin Ungureanu de către echipa coordonată de Beatrice Bordeianu de la firma Addict Engineering.

Detalii despre proiect în general și despre proiectul de arhitectură gășiți pe www.grivita53.ro. Tot acolo veți găși și diversele modalități prin care vă puteți alătura demersului cumpărând materiale precum cărămizi, scaune, scări, ferestre și alte materiale de construcţie şi mobilier.

Alte noutati