Interviu cu Vali Dobrin, inițiatorul proiectului Alternative Bucharest

Alternative Bucharest este un one-man show project inițiat în 2019 de Vali Dobrin din dorința de a promova arta stradală din Bucureşti.
Pentru că arta stradală îmbracă diverse forme, împreună cu artistul John Dot S s-a organizat pe 10 iunie 2021, Bucharest Stickerz Fest, pentru a aduce în atenția publicului o formă de artă stradală adeseori trecută cu vederea, deşi comunitatea de “stickerheads” în Bucureşti nu este de neglijat.

Cum a apărut povestea Alternative Bucharest? Cine sunt inițiatorii acestui proiect și ce înseamnă el, dacă ar fi să îl definești pe scurt?

Alternative Bucharest este un one man project dezvoltat de mine (Vali Dobrin) după o vizită inspirațională în Berlin. Am participat la Alternative Berlin Tour,  mi-a plăcut foarte mult ideea și m-am întors acasă cu întrebarea dacă Bucureștiul are un tur de Street Art. Am aflat că are, mai multe chiar, dar pentru fiecare trebuie să plătești o taxă de participare, ceea ce mi s-a părut cumva nedrept pentru localnicii care nu ar plăti 100 de lei sau chiar mai mult pentru un astfel de tur. Așa că am adoptat varianta din Berlin de tur tip-based, la care fiecare donează la final în funcție de satisfacție și posibilități.

Creșterea organică a turului m-a făcut să imi doresc dezvoltarea altor proiecte legate de Street Art, așa a apărut Bucharest Stickerz Fest. Alternative Bucharest înseamnă încurajarea și promovarea artei stradale din București.

De ce ați simițit nevoia să dezvoltați o serie de tururi în care să prezentați Bucureștiul alternativ și cum s-au dezvoltat sau transformat acestea de-a lungul timpului?

Turul a pornit din dorința de a-mi arăta că pot face un astfel de proiect. Începutul a fost greu, la primul tur a venit o singură persoană și acesta era ghid la un alt tur de Street Art în București. Apoi am încercat tot felul de modalități de promovare și oamenii au început sa vină în număr cât mai mare. Pandemia mi-a încurcat mult socotelile, dar și așa, cu suișuri și coborâșuri, lucrurile par că revin pe un făgaș normal. Traseul e același, dar obiectivele se mai schimbă: unele lucrări apar, altele dispar…

Cine participă la acestea și cum decurg de regulă acestea? Ce tipologii de evenimente/tururi vă doriți să dezvoltați pe viitor?

Participanții sunt în egală măsură localnici (români sau expați) și turiști. Asta m-a ajutat mult pe perioada pandemiei când turiștii au lipsit. Turul este o experiență în sine, prezintă o istorie pe scurt a graffiti-ului si artei stradale din București, arată toate formele de artă stradală din București,  nu doar artă murală. Invită oamenii să se pună în pielea unui artist/vandal și îmbină toate astea cu detalii despre arhitectură și istorie locală. Tururile sunt doar o invitație pentru a descoperi cât de frumoasă este arta stradală din București. Am multe lucruri în plan și tocmai asta mă împiedică să le realizez. Aș avea nevoie de o întreagă echipă pentru toate ideile mele. De aceea nu doresc să vorbesc despre ele, veți afla dacă se întâmplă.

Ce înseamnă Bucharest Stickerz Fest și cum s-a născut acest proiect? Când și cum a avut loc el în București? Știu că vă pregătiți de o nouă ediție. Ce va însemna ea/ce vă propuneți de la ea?

Bucharest Stickerz Fest s-a născut în urma unei discuții între mine și artistul stabilit aici, John Dot S.  Amândoi eram de părere că stickerele sunt o formă de artă stradală ce merită mult mai multă atenție. S-a dorit o mică expoziție neconvențională, dar datorită numărului mare de artiști care au răspuns apelului nostru(600), a devenit evenimentul cu cele mai multe stickere primite din Europa (22000).  Nu am putut lipi toate stickerele la J’ai Bistrot, unde a avut loc prima ediție,  așa că am dezvoltat seria de evenimente Bomb Dis Place, o continuare a Bucharest Stickerz Fest,  primul având loc la Fabrica Grivița. Practic, vrem să găsim locații pe care să le ,,bombardăm” cu stickere. Uși, stâlpi, baruri, pereți, butoaie, you name it, we bomb it.

Noua ediție înseamnă o altă locație de ,,bombardat” (Lokal), alte ateliere de creat stickere (am organizat linogravură cu Maria Bălan,  mixed media cu Serebe, stencil cu John Dot S și graffiti lettering cu Hopa One), un wall live painting cu un artist a cărui ,,semnătură” este stickerul și multe alte surprize. Scopul final e sudarea unei comunități puternice de oameni pasionați de stickere. Ei există. Evenimentele acestea îi aduc împreună.

De ce crezi că e importantă scena culturală alternativă și dezvoltarea acesteia și mai ales ce ai putea să ne spui despre specificul celei din București?

Zona de cultură alternativă este caracterizată printr-o libertate pe care alte segmente culturale nu o au. Pe stradă artiștii se exprimă liberi. Uneori te fac să zâmbești, alteori te fac sa îți pui întrebări. Uneori îi vezi cu un ochi critic, alteori te îndrăgostești pe loc de creațiile lor. Uneori le admiri măiestria literelor, alteori vezi mâzgălituri fără noimă. La noi lucrurile evoluează, ceea ce e bine, dar foarte încet. Artiștii care să își scoată creațiile din atelier și să le ducă pe stradă la noi sunt foarte puțini. Ei, fie nu știu, fie nu înțeleg rolul pe care îl pot avea în spațiul public. Strada este o galerie de artă care pentru tinerii artiști, studenți la Unarte, ar trebui să fie o rampă de lansare.

Dar din Cartierul Creativ? Care este perspectiva ta asupra acestei zone?

Cartierul Creativ chiar este o zonă concentrată de artiști din toate sferele. Fiind o zonă ultra centrală, arta urbană se găsește aici cu precădere. Cel mai activ graffer, care face și stickere și paste-ups si artă murală, locuiește lângă Cișmigiu. Alternative Bucharest Tour se desfășoară cu precădere în Cartier pentru că aici este o energie creativă superioară și ea îi inspiră și pe alții să se manifeste în acest areal. Mi-aș dori ca această energie să se propage asemeni unor unde magnetice în afara spațiului delimitat al cartierului. Atunci când el va inspira energii creative în afara lui, atunci cred că își va fi atins cu adevărat scopul.

Photo credits: Mircea Mihail Ioniță

Alte noutati