What creativity can do in a city #1
The Institute, o organizație privată sub tutela căreia se află și Cartierul Creativ, și-a propus să devină un ecosistem al industriilor creative din România. Expozițiile temporare s-au dovedit puncte cheie în reinventarea spațiilor (re)descoperite și în definirea comunităților care interacționează cu acestea, creând un drum deschis către repunerea în funcțiune a unor locuri neexploatate, dar cu foarte mult potențial cultural, social și economic.
În ultimii 12 ani, o serie de proiecte și platforme de comunități creative, printre care Cartierul Creativ, Romanian Design Week sau DIPLOMA, au dezvoltat zeci de expoziții temporare de artă și design, care au reușit să adune în jurul lor comunități generoase, din sfere multiple și să redeschidă sau chiar să reinventeze spații și clădiri abandonate. Printre aceste “hidden gems” se numără: foste piețe (Piața Amzei), garaje abandonate (Garajele Cobălcescu), Palatul Telefoanelor, Palatul Știrbei, Casa Dacia și până la restaurante abandonate (Cina) și alte spații alternative care acum au devenit hub-uri de afaceri creative și prospere.
Coagularea comunității într-o zonă relativ restrânsă precum Cartierul Creativ a făcut ca business-urile, entitățile creative, dar și instituțiile prezente (Muzeul Național de Artă al României – MNAR) în acest areal să fuzioneze și să creeze o scenă creativ-culturală deschisă unde publicul dornic de cunoaștere să intre în contact cu “actori” consacrați din acest domeniu. Platformele Romanian Design Week, dar și DIPLOMA au devenit un mediu prin care publicul interesat află “Who’s who”, iar mai departe iau naștere legături și devine un lanț întreg prin care se indexează o serie lungă, bogată și efervescentă de oameni care îmbunătățesc orașul prin proiectele pe care le prezintă.
Un rol important în reinventarea și revitalizarea acestor spații l-au avut cu siguranță și arhitecții și studiourile care au semnat amenajările și conceptele arhitecturale ale acestor expoziții: Attila Kim Architects, Unulaunu, SYAA, Zeppelin Design, CUMULUS Architecture, precum și selecția lucrărilor expuse și importanța acordată potențialului pe care o intervenție și expoziție punctuală, de tipul pop-up o poate avea în revitalizarea unui spațiu, a unei zone și impactul pe care acest tip de gest îl poate avea asupra peisajului urban și asupra comunităților culturale locale.
De cele mai multe ori, clădirile și spațiile alternative în care s-au desfășurat aceste expoziții au devenit vedetele festivalurilor și s-au bucurat de o atenție și importanță considerabilă, lucru ce reflectă și nevoia unei abordări originale și atipice, surprinzătoare a conținutului și a exponatelor ce definesc și construiesc o expoziție.
Aceste proiecte au demonstrat și importanța proceselor emergente, precum și necesitatea creionării unor produse creativ-culturale ce țin cont de modalitățile de interacțiune și de consum cultural ale publicului potențial, nu doar a celui existent și loial.
Cartierul Creativ își propune să puncteze prin mici atenționări redactate What creativity can do in a city / Ce poate face creativitatea într-un oraș și cum putem să facem orașul să funcționeze pentru cetățean, în funcție de cerințele și nevoile sale.