Shaping Design. Together. w/ Radu Abraham

Radu Abraham este un designer de obiect cu interese pentru materiale variate, de la lemn sau metal, la sticlă sau plastic, adesea utilizând diverse compoziții intre acestea în realizarea obiectelor gândite de el.

Fiind implicat direct în procesul de execuție și din dorința de a asimila cât mai multă informație tehnică cu privire la proprietățile materialelor, modul acestora de prelucrare sau a posibilităților și limitărilor pe care acestea le oferă, și-a dezvoltat un mod de lucru în care procesul de creație și realizare pleacă de la idee spre schiță și apoi direct înspre prototipare, evitând astfel modelarea 3D sau lucrul pe calculator de orice fel, în ceea ce privește obiectele realizate. Treptat, acest aspect al modului de lucru, a apropiat obiectele rezultate de o zona sculpturală, de care Radu se simte tot mai apropiat în ultima vreme.

Are o puternică atracție pentru formă, căutările sale fiind de multe ori cu un puternic focus pe asta și adesea, funcția obiectelor sale devenind secundară. Astfel, se dezvoltă o formă de sculptură funcționala sau un tip de design sculptural, încă în dezvoltare, dar care se conturează tot mai clar în obiectele realizate de către artist/designer.

Soare în spațiu // 2017

Obiectul este o compoziție din metal, sticlă și marmură, cu o notă de lemn pe piciorul din față. Având o abordare mai brutală a cadrului metalic, echilibrul constă în contrastul creat între marmura neagră și sticla colorată din partea de sus. Soarele în spațiu pe un fundal negru stă la baza ideii creatoare.

Suport de lumânări // 2017

Reinterpretate într-o notă modernă, aceste suporturi pentru lumânări pot fi folosite atât ca obiect decorativ, cât și ca sursă alternativă de lumină ambientală. Au un design simplu, dar o compoziție dinamică de volume geometrice realizate din ciment, lemn și alamă cu un filtru colorat de lumină ce poate reduce intensitatea sau poate schimba forma jocurilor de lumină.

8 minute // 2017

Numele este reprezentat de lungimea călătoriei pe care lumina o face de la Soare la planeta noastră. 8 minute este o familie de obiecte sculpturale și instalații de lumină care fac parte dintr-o serie de două compoziții și sunt realizate prin asocierea lemnului cu sticla, folosind neon modelat termoformat ca element central. 

Contraste // 2018

Prin această colecție experimentală, Meșteshukar ButiQ [MBQ] provoacă meșteșugarul tradițional să lucreze cu meșteșugarul modern pentru a aduce o nouă formă de creație. Revalorizarea meșteșugului tradițional nu înseamnă doar reutilizarea tehnicilor vechi, ci înseamnă o întreagă evoluție la nivel de contrast și metodă.  

Forma înaintea funcției // 2018

Cu o temă opusă filosofiei prin care forma urmărește funcția, colecția este alcătuită dintr-o serie de obiecte care se concentrează, în special, pe formă și nu pe utilitatea acestora. Seria de lucrări urmărește abstractizarea obiectului înțeles exclusiv prin funcția prezentată, punând în centru aspectul simplu și forma curată. 

Figurine de plastic // 2019

Compozițiile prezentate fac parte dintr-o familie de obiecte realizate complet din plastic tehnic, utilizat în mod normal pentru diferite prelucrări mecanice. Seria Plastic Figures este inspirată din elemente arhitecturale moderniste cu accente brutaliste date de formă, tehnică și modul de realizare. 

Alte noutati