Emisiunea Cartierul Creativ@BRR w/Roxana Gamarț

Cartierul Creativ revine în studio, la Black Rhino Radio, cu o nouă ediție a emisiunii, mâine, de la 11:00. Invitata ediției este Roxana Gamarț, cofondator Mobius Gallery (@mobiusgallery), galerie de artă contemporană, deschisă în 2016, cu un portofoliu impresionat de artiști români și internaționali. În cadrul emisiunii de mâine se va discuta despre cea mai nouă expoziție din Piața Amzei – Beatrice Arzoiu (@arzoiubeatrice), Ce sunt alea suferinți, precum și despre relația galeriilor de artă locale cu spațiile expoziționale sau cu lipsa acestora, dar și despre piața de artă locală și scenarii de evoluție a acesteia, despre oraș și cum se schimbă el.

***

Roxana este galeristă, manager cultural și traducător literar. Având la bază studii literare și editoriale, Roxana îmbină creația literară și artele vizuale în proiecte expoziționale și editoriale ce se concentrează asupra posibilităților creative în care cititorul-spectator obține noi cunoștințe și o cunoaștere aprofundată a naturii umane. Printre cele mai importante astfel de proiecte se numără traducerea romanului Opus Pistorum de Henry Miller și Dublă Expunere, un proiectul editorial fără precedent pe scena culturală din România, în cadrul căruia a fost facilitată întâlnirea creativă dintre zece scriitori și zece artiști contemporani.

Foto: Alex Gâlmeanu

În prezent, Roxana este co-fundatoarea galeriei de artă contemporană Mobius, deschisă în 2016, unde dezvoltă un program expozițional ce amplifică dimensiuni specifice literaturii, precum narațiunea, ficțiunea, identificarea și angajamentul spectatorului în relație cu obiectul artistic. Artiști internaționali precum AES+F, Anders Krisár, Claudia Larcher, Tina Lechner, CrocodilePOWER și artiștii români Roman Tolici, Lea Rasovszky, Cătălin Bădărău, Sándor Szász, SADDO, Andrei Gamarț, Bianca Mann, Diana Matilda Crișan și Ileana Pașcalău formează portofoliul actual al galeriei, în paralel susținând proiecte colaborative cu artiști promițători și evenimente dedicate comunității generate de-a lungul timpului. Pe lângă programul expozițional dezvoltat în cadrul Mobius, Roxana a inițiat și o serie de conferințe publice – Mobius Art Talks, How Deep Is Your Art? Guided Tour & 5 O’clock Tea at The Gallery, Institutul Privirii – menite să faciliteze accesul publicului la o mai bună înțelegere a fenomenului de artă contemporană.

Alte noutati