5 cele mai frumoase murale din Cartier - Alternative Bucharest

Așa cum v-am obișnuit, de câteva săptămâni, recomandările din Cartier au revenit pe paginile noastre de Instagram și Facebook. 5 din Cartier #20 de astăzi vine cu 5 super-recomandări unde găsiți cele mai frumoase murale din Cartier – supplied by Alternative Bucharest. 

Alternative Bucharest este un one-man show project inițiat în 2019 de Vali Dobrin cu scopul de a promova arta stradală din Bucureşti prin Alternative Bucharest Tour. 
Pentru că arta stradală îmbracă diverse forme, împreună cu artistul John Dot S s-a organizat pe 10 iunie 2021, Bucharest Stickerz Fest, pentru a promova o formă de artă stradală ce nu primeşte atenția cuvenită, deşi comunitatea de “stickerheads” în Bucureşti nu este de neglijat.


Top 5 murale din Cartierul Creativ: 

Palatul Universul/ Beans & Dots

Zona din spatele Palatului Universul este un exemplu perfect despre regenerare urbană prin artă stradală. Muralul realizat de Saddo pentru conştientizarea sclerozei multiple în 2019 a fost urmat la scurt timp de muralul artistului portughez aka Corleone, realizat în cadrul festivalului Visual Playground. Continuarea poveştii vizuale din spatele Palatului Universul a continuat în 2020 cu intervenția în stilul abstract al lui Sebastian Pren. (Ion Brezoianu 23-25)

Unhidden Romania la Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială

În 2018, cei de la Feeder/Unhidden Romania au lansat un open call pentru artişti care s-a încheiat cu două muraluri de excepție.
Izzy Izvne şi al ei ,,space calligraphy „, inspirat din versurile a 3 poezii scrise pentru a atrage atenția asupra Grădinii de vară Capitol, arată cum talentul şi foarte multă muncă pot duce o artistă provenită dintr-un mediu neprielnic dezvoltării artistice, la festivaluri de artă stradală internaționale. În Chişinău nu a existat un magazin cu sprayuri până în 2017. Muralul este vizibil din bulevardul Schitu Magureanu.
În curtea interioară a Facultății de Sociologie găsim lucrarea lui Kseleqoqynqyshy, având ca temă conştiința colectivă. Universul ,,caselor cu ochi închişi” se îmbină cu personaje mitice, OZN-uri şi planete ce seamănă izbitor cu coronaviruşi (mural din 2018) într-un stil unic în lume, cum este şi cel al lui Izzy Izvne. (Schitu Măgureanu 9)


Aurora, la Belle Epoque Hotel

În parcarea Belle Epoque, Cristian Scutaru a realizat un mural din serie Openness , inspirat de copilărie, chiar în perioada de lockdown din 2020. Stilul său, devenit în doar câțiva ani de activitate, inconfundabil, atrage admirația oricui îl descoperă. Proiect realizat în colaborare cu Interesting Times Bureau. (Intrarea Aurora 17C)

Leopardul Tăcerii, NOM Crew

Zona Food Hood de pe Grivița 15 este un exemplu de bună gestionare a spațiului public în interesul comunității, în contrast cu parcarea veşnic goală până în 2020. 

Schimbarea a început odată cu instalarea rulotelor de Street Food şi realizarea muralului cu leopardul și preafericitul de către Nom Crew (Irlo, Kero, Ocu) în cadrul Street Delivery 2020. Lucrarea este, printre altele, un răspuns la muralul realizat tot de Nom în zona Sf. Gheorghe şi şters în 2015, după ce preotul din zonă a spus că este neortodox. (Grivița 15).

Brâncuşi, realizat de artistul portughez Vhils

Lucrarea din 2017 se găseşte pe un perete al UNARTE. Tehnica extrem de deosebită, ,,reverse graffiti ” îl face unul dintre cele mai frumoase din Bucureşti. Realizat din daltă şi ciocan, dar şi pichamăr, trebuie văzut la fața locului pentru a înțelege de ce pentru mine este cel mai frumos mural din Bucureşti.  (General Constantin Budișteanu 19)

Cu o parte din banii primiți ca donație la tur, comisionează artişti locali pentru a desena în stilul propriu logoul Alternative Bucharest, care apoi se transformă în stickere, proiect numit #ABstickercollab. Deşi articolul de faţă prezintă doar lucrări de artă murală, Alternative Bucharest Tour oferă o experiență complexă, trecând prin toate formele de artă stradală, de la stickere, paste up-uri, stenciluri şi alte micro intervenții până la muraluri, care atrag cel mai mult atenția. 

Mai multe despre Alternative Bucharest aici.

Alte noutati