BAR A1 - o întâmplare calculată
A1 se deschidea în zona Amzei în 2013, în locul unui fost restaurant chinezesc, păstrând elementele interioare ale acestuia și propunând un spațiu super-relaxat și incluziv, cu bere bună. Zona era încă mai degrabă gri și cu siguranță nu la fel de populară sau hip ca astăzi. Am vrut să povestim cu Anda Mancaș despre traiectoria acestui bar și a comunității din jurul său (și nu numai), despre cum s-a transformat zona în toți anii aceștia, despre vecini și despre evoluții în general.
A1 se deschidea în Piața Amzei când aceasta zonă nu era încă atât de hip/populară cum este astăzi. Cum a început povestea A1/când și mai ales cum ați descoperit spațiul din Amzei 1? De ce v-ați hotărât să deschideți aici? Vă doreați neapărat această zonă sau a fost întâmplare?
Un prieten mi-a spus într-o zi „hai să vedem un spațiu”. La întâlnire am fost patru oameni, după ce am văzut spațiul, ne-am așezat la o masă toți patru pentru a stabili ce am putea face, ce viziuni avem fiecare și am decis ca până a doua zi să punem câteva idei într-un e-mail comun. Din cei patru am rămas rapid doar eu și Florin Giuglan. Amândoi eram dornici să schimbăm ceva radical la viața pe care o aveam, amândoi aveam energie, amândoi eram dispuși să ne asumăm riscuri, amândurora ne plăcea să bem , să mâncăm și să stăm la povești pe stradă 🙂 În perioada în care noi am deschis, 2013, în Piața Amzei mai era doar Nea’ Mihai cu ale lui merdenele, zona de atracție fiind încă centrul vechi. Eu sunt din București, zona Amzei era centrul nostru pe vremuri – magazinul lui Bebe, Hippie hippie shake, Club Malibu, Primus unde jucam darts (motiv pentru care la etaj la A1 te poți juca acum darts), Galeriile Lutherane, Office. Zona asta întotdeauna m-a atras și întotdeauna am crezut în ea. Cumva a fost o întâmplare, dar calculată.
Știu că aici fusese un restaurant chinezesc și că ați păstrat multe din elementele inițiale de amenajare. Cum a evoluat conceptul A1 din perspectiva arhitecturii interior/meniu/concept overall?
Aici a fost vreme de 2 decenii restaurantul Minion, al fraților Chivu. După prăbușirea fostului regim acesta a ajuns un restaurant cu specific chinezesc, Dragon Minion, după care a venit și vremea A1. Am păstrat multe elemente în primul rând pentru că noi nu aveam bani absolut deloc și-n al doilea rând am considerat că tocmai spațiul în sine are farmecul lui, propria istorie, elemente care nu trebuie înlocuite cu ceva nou, oamenii și ce ofeream noi erau suficient de fresh. Am deschis locul exact așa cum acesta fusese lăsat de chinezi, l-am igienizat, am făcut reparațiile necesare, Marius Leonte ne-a construit un bar pe caiet, tâmplăria am înlocuit-o tot pe caiet, am luat tot ce am găsit în depozitele spațiului și am folosit. În fiecare zi încasam ceva și fugeam să mai luăm un scaun, o masă, o farfurie, un echipament. Acum, după mai multă experiență și, poate, ceva mai mulți bani ca în 2013, tot nu vreau să schimb ceva fix din spațiul ăsta. Parola de wifi este dragonminion39.
Ce a însemnat, din punctul tău de vedere, barul A1 pentru comunitatea creativă din București și cum ai zice că se diferenția de alte baruri? Care a fost conceptul lui/ce v-ați dorit de la acest proiect în termen de public/dezvoltarea lui etc?
Bar A1 a fost și este diferit pentru că nu are vreun concept. Este doar un bar, unde oamenii vin, vorbesc, mănâncă, beau, se cunosc cu alți oameni, nu impunem nimic, nu ne adresăm unui anume tip de personaj. Se diferențiază de alte locuri pentru că noi am creat acest loc alături de cei care au venit la noi. Meniul l-am creat în funcție de cerințele oamenilor – Ricard Pastis se află-n meniu pentru că o singură persoană a ținut neapărat să-l bea când vine la bar. Evenimentele pe care le facem sunt cele cerute și create de oamenii care vin la noi. Cred că pentru comunitatea creativă Bar A1 este un loc unde te poți desfășura. Planul meu este să îl mențin la fel.
Cum s-a continuat povestea A2 și A3 și cum ați revenit din nou la A1? Ce s-a câștigat/ce s-a păstrat și ce s-a pierdut pe acest drum/traseu – tot urmărind cumva zona pe care o numim Amzei.
Povestea A2 este că am deschis o grădină de vară într-un loc uitat de lume. Noroc că l-am deschis noi ca să-l observe mogulii imobiliari și să construiască o clădire de birouri pe acel teren superb din centrul Bucureștiului.
După groaznicul eveniment de la Colectiv, toate spațiile comerciale de pe Calea Victoriei au primit notificare prin care li se comunica că în termen de o zi le este suspendată activitatea în acele spații și nu vor mai avea dreptul să funcționeze. Cam așa s-au spălat pe mâini autoritățile. Din 2016 până la redeschiderea A1 în 2020 s-au întâmplat foarte multe. Am fost nevoiți să găsim un alt spațiu și am luat casa din Arthur Verona, unde am deschis A3, cu o chirie enormă. Am găsit și un mic demisol de pe strada Paris unde am deschis Ai Sushi Bar. Din cauza problemelor care au început să apară, pe care atunci nu am știut cum altfel să le rezolvăm, eu și Florin Giuglan am considerat că mai bine întrerupem parteneriatul, el rămânând cu A3, eu cu Ai Sushi Bar. Deci am trecut prin ceva pierderi; am pierdut un partener extraordinar, am trecut printr-un faliment, eram foarte aproape să-mi pierd și casa. Am plătit foarte mult de pe urma greșelilor noastre dar multe au fost cauzate de schimbările apărute peste noapte ale legislației.
În 2019 m-a sunat proprietara spațiului spunând că A1 tot mă așteaptă să-l redeschid. Am făcut casting de parteneri, am găsit 2 băieți pe care îi știu încă din vremea liceului, nu m-am decis asupra unuia așa că i-am luat pe amândoi. Așa am redeschis A1, imediat după lockdown, în 2020.
Ce ați descoperit la această micro-zonă în tot acest timp și care ai spune că este specificul ei/ sau cum consideri că diferă de la (iată) o stradă la alta – în termeni de accesibilizare pentru pietoni/vad/vibe etc?
Zona asta mi-e dragă de pe vremea adolescenței și întotdeauna va avea pentru mine semnificația de centru al Bucureștiului. E un mix, vezi foarte mulți străini care au început să-și deschidă propriile prăvălii, se întâmplă lucruri majore pe strada Piața Amzei, George Enescu, pe Mendeleev, în curând sunt sigură că bucla se va mări.
Care a fost relația A1 cu vecinii, fie că vorbim cu cei pe care i-ați descoperit/găsit deja în zonă (comtea/la băiatu etc) sau cei care au apărut ulterior? Mulți dintre ei chiar în ultimii 2-3 ani! Ați avut planuri sau proiecte comune cu aceștia/ Vă cunoașteți/colaborați?
Ne știm, colaborăm, ne anunțăm când vin controalele 🙂
Când am redeschis exista doar Sweetology (care ne-a adus înghețată în prima zi și ne-a urat bun venit), Nea Mihai și o cantină. În 3 luni după ce am deschis, a bubuit zona. Este excelent să existe multe locuri diverse într-o zonă pentru ca acea zonă să poată crește, să fie vie.
Vi se pare că atenția pe care a căpătat-o această micro-zonă în ultimii ani aduce lucruri pozitive (pentru voi/pentru comunitatea de antreprenori din zonă)? Dar negative? Cum crezi că va evolua dinamica aici și mai ales cum ți-ar plăcea să evolueze?
Aduce lucruri pozitive în special pentru investitorii imobiliari. Tot ce a făcut HoReCa în zona asta, a crescut foarte mult piața imobiliară. Apartamentele sunt pline de expați sau turiști, spațiile comerciale sunt ofertate, cum se eliberează un spațiu, există deja coadă de doritori, chiria spațiilor a crescut (în multe cazuri aberant). Cei care vin acum și deschid în HoReCa, au deja vadul făcut de noi, au deja siguranța că există clientelă, se creează locuri noi în funcție de ce am adus noi în zonă. Asta mă bucură. Există foarte multe locuri de muncă create doar de zona asta. Din punct de vedere economic, aceste 3-4 străzi contribuie foarte mult. Toate astea le-am făcut noi, noi cei blamați din HoReCa, noi cei mai controlați abuziv de autorități, noi cei care de pe o zi pe alta trebuie să implementăm noile legi date peste noapte, noi cei care riscăm extraordinar de mult.
Ca să răspund și la cum va evolua dinamica, să știi că m-am speriat de cât de aglomerată a început să fie strada imediat după lockdown și deseori m-am gândit dacă zona se transformă în centrul vechi. Dar nu, nu are cum pentru că nu există atâtea spații comerciale concentrate unul lângă altul. Motiv pentru care se va extinde zona, se va merge spre străzile adiacente.
Mai multe despre zona Amzei, despre povestea comunității dezvoltate în jurul barului A1, precum și despre experimente sociale, muzică, intersecții și vecinătate puteți afla și în emisiunea Cartierul Creativ de săptămâna trecută, unde invitat a fost Răzvan Corneci.