Aniela Ovadiuc: Through the Light la PleshooContemporary

Sâmbătă, 11 februarie 2023, începând cu ora 17:00, la PleshooContemporary (str. Iulia Hașdeu, nr.2), are loc vernisajul expoziției Through the light / Prin lumină, semnată de Aniela Ovadiuc. După aprecierea de care s-a bucurat anul trecut, la Galeria CREART (Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București) expoziția „Through the light / Prin lumină” este itinerată la proaspăt re(deschisul) PleshooContemporary, componenta expozițională a unui nou spațiu artistic multifuncțional din București, care înglobează totodată și atelierul de ceramică Telurik și cafeneaua CuckooPlace.


Noul spațiu expozițional este un proiect inițiat de Mihai Pleșu și se află în Cartierul Creativ din București, denumire sub care este cunoscută și promovată zona cuprinsă între Cișmigiu, Calea Griviței, Victoriei și Buzești. Având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, expoziția „Through the light” poate fi vizitată la PleshooContemporary în perioada 6 februarie – 12 martie 2023.

„Seria sferelor albe din porțelan de Limoges a Anielei Ovadiuc sondează atât dimensiunea spirituală, cât și cea conceptual-artistică a luminii. Ele ne dezvăluie un fel de explorare a conștiinței ca preocupare artistică și ne amintesc de rolul ceramicii ca mediu predilect de exprimare a sentimentelor, ideilor și considerațiilor oamenilor de-a lungul secolelor, constituind un fin indicator al stării societății începând cu civilizații străvechi și până în zilele noastre.


Aniela Ovadiuc îmbină armonios și cu un efect vizual remarcabil elemente tradiționale și contemporane în instalațiile sale ceramice, ducând discursul artistic și decorativismul la un nivel sofisticat de exercițiu plastic și dovedind, totodată, o uimitoare abilitate de a transmite complexe structuri epice. Cu atât mai mult, albul ceramic care dă senzația de imponderabilitate, care provoacă tabula rasa și care ne oferă promisiunea unui nou început, eliberat de toată karma anterioară, spune povești descifrate prin lumină, prin vizor, prin universul creator al artistei. Sigur, textura acestor sfere ne poate duce cu gândul și la apa în stare solidă (gheață, zăpadă), creând o tensiune cald-rece, însă atunci turcoazul vine în echilibrul percepției termice, făcând trimitere la oceane și mări, vara. Through the light / Prin lumină este, astfel, o expoziție – instalație subtil-imersivă a unei artiste a cărei viziune plastică mizează pe o estetică sinestezică”. (Ana Daniela Sultana)

Aniela Ovadiuc (n.1980, Constanța) este artistă vizuală, absolventă UNArte București, cu o licență în ceramică și un master în arte vizuale, membră UAP din 2004 și a Grupului Galateea din 2010. Practica sa artistică se află la confluența dintre ceramică, design de obiect și instalație, iar activitatea sa expozițională numără, pe lângă expoziții personale și de grup, participări la bienale, simpozioane sau saloane dedicate artelor decorative, în special ceramicii, precum Bienala Internațională de Ceramică (Cluj, 2019, 2022), SNAC (București, 2021), Bienala de arte decorative Art Deco (București, 2012), Salonul artelor decorative (București, 2021), Ceramica contemporană românească (Paris, 2010), Simpozionul Internațional de Ceramică „Ceramic Art Colony” (Vinica, 2010), Ceramica românească azi (Mogoșoaia, 2009) și Art Ceramica (Sofia, 2007).

Alte noutati