O bijuterie arhitecturală în centrul Cartierului Creativ

Circuitul cultural al Cartierului Creativ devine mai bogat anul acesta cu ocazia aniversării a 10 ani de Romanian Design Week. Așezămintele Ion I.C. Brătianu, o bijuterie arhitecturală în stil neoromânesc, vor fi incluse în programul #RDW10 prin parteneriatul festivalului cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București.

Situate în Cartierul Creativ, pe strada Biserica Amzei 5-7, Așezămintele Ion I.C. Brătianu au fost finalizate în 1930. Gândite la începuturi ca o bibliotecă de uz public pusă la îndemâna cetățenilor de Brătieni, clădirea a fost ulterior însușită și reutilizată în timpul regimului comunist, pentru ca mulți ani în democrație să rămână încă una din construcțiile interbelice valoroase uitate în București. Astăzi, are totuși șansa de a intra în atenția publică, prin încercările instituției care o are în administrare – Biblioteca Națională a României.

Proiectul derulat în jurul Așezămintelor Ion I.C. Brătianu în cadrul RDW nu vine către public doar cu o lecție de istorie asupra construcției și contextului în care a fost create, ci vrea să transmită un mesaj despre cum integrăm patrimoniul construit nefolosit în prezent, despre cum îl aliniem nevoilor comunității, în beneficiul acesteia, învățând să îi atribuim diverse funcțiuni publice: culturale, recreative, educative, comerciale etc.

Rămânem, deci, în București cu mai multe astfel de exemple de arhitectură neoromânească pe care le privim apreciativ, așa cum facem cu arhitectura valoroasă din jurul nostru, ceea ce nu ne motivează decât spre salvarea și reintegrarea în viața orașului a unor astfel de clădiri de patrimoniu (sau nu doar) cum sunt Așezămintele Brătianu. Astăzi, mai suntem recunoscători pentru Muzeul Național al Țăranului Român, Școala Centrală, Casa Lahovari, Primăria Sectorului 1, Vila Minovici, Palatul Kiseleff, Biserica Amzei și nu numai.

Mai multe detalii despre istoria și arhitectura Așezămintelor pot fi accesate aici: asezamintelebratianu.romaniandesignweek.ro.

Alte noutati