Femeile în proverbele din întreaga lume| O rubrică semnată de Modul Cărturești, librăria ta de cultură vizuală
Să nu te căsătorești cu o femeie cu picioare mari, Mineke Schipper, Editura Vellant.
Femeile în proverbele din întreaga lume.
Să nu te căsătorești cu o femeie cu picioarele mai mari decât ale tale.
Să nu te căsătorești cu cea care are picioarele mari, pentru că ea este seamănul tău bărbătesc.
Caută pe cineva cu picioare mici, pentru că cine are picioare mari îți este seamăn bărbătesc.
În întreaga lume, în luna martie sunt sărbătorite femeile. E luna delicateții și a feminității, a miturilor, a clișeelor fotografice și nu numai, a contradicțiilor și a înfloririlor de toate felurile și culorile. E prilej de sărbătoare cu fast sau cu discreție, cu flori sau cu povești despre femei celebre care au excelat în domeniile lor, care au fost deschizătoare de drumuri și care au modelat comunități și mentalități. Și, la fel ca orice altă zi sau lună din an, e prilej de lectură.
Iar recomandarea noastră aduce cu ea o călătorie în jurul lumii, în vremuri străvechi și culturi demult apuse, cu întoarceri și popasuri în zilele noastre, alături de autoarea olandeză Mineke Schipper, în căutarea reprezentării femeilor în proverbe.
Să nu te căsătorești cu o femeie cu picioare lungi e o cercetare atentă și documentată, fiind în același timp o lectură plăcută, presărată adesea cu mult umor și observații surprinzătoare, a unui corp de proverbe care vorbesc despre relația femeii cu corpul, despre vestimentație, despre ierarhii sociale și cutume culturale, despre relația dintre bărbați și femei.
După ani de cercetare și mii de proverbe culese, Mineke Schipper vorbește despre forța proverbelor de a modela lumea și percepția oamenilor, de a fi purtătoare de valori și de semnificații, dând naștere gândirii stereotipe, înțelegerii divizate și formulării unor valori exclusive.
Frumusețea unei femei scufundă peștii și le face pe gâștele sălbatice să cadă din cer. (proverb chinezesc)
Proverbul care dă titlul volumului e obiectul de analiză al unui capitol întreg, alături de altele care vorbesc despre corpul femeii și despre înțelegerea și aprecierea frumuseții, trecând prin practicile din China Antică legate de picioarele femeilor, prin India, unde picioarele, genunchii, mai ales, sunt semnul priceperii și aplecării spre muncă, sau Africa de Nord, unde există o legătură strânsă între frumusețea picioarelor și frumusețea chipului.
„Uneori, picioarele unei femei hotărăsc în privința statutului marital al proprietarului lor, dar cine este proprietarul în acest caz? El a refuzat-o și s-a uitat din nou la picioarele ei este un proverb din lumea arabă. Așadar, picioarele unei femei îi influențează soarta și viitorul, adică soarta și viitorul matrimonial.”
E o lectură în care veți descoperi multe ciudățenii, multe proverbe care și-au pierdut semnificația în zilele noastre, dar și un demers de documentare cu o reală valoare antropologică, și observații și interpretări care ne ajută să pătrundem mai bine în universul culturilor străvechi sau al celor îndepărtate geografic și să înțelegem lumea în toată diversitatea ei de credințe și percepții.
Lectură plăcută!