Cafea, ceramică și artă

Astăzi vă povestim despre un spațiu multifuncțional din Cartier, situat pe strada Iulia Hașdeu și îngrijit de Mihai Pleșu. Spațiul se împarte în trei secțiuni ce propun expoziții de artă, ateliere de ceramică și o cafenea, un mix de energii și preocupări pe care le explorăm alături de Mihai într-o scurtă discuție.

Bună și bine ați venit în Cartierul Creativ! Ca să facem introducerile, spuneți-ne câteva cuvinte despre voi.


Bună și bine v-am găsit. ☺ Suntem o echipă formată din trei membri: 
Eu, Mihai-Alexandru Pleșu, ex art director (25 ani), de profesie restaurator pictură murală și actualmente artist ceramist, Anca Pavlon, administrator al Atelierelor Telurik și ex manager de proiect în construcții și Clara Daranga Râsnovanu, artist plastic, scenograf, dar și co-fondator al festivalului de la Sighișoara.


Spuneți-ne cum se numește și cum s-a născut businessul vostru din Cartier? Și ce face din acest business un business creativ?


Spațiul este unul interactiv împărțit în trei secțiuni: PleshooContemporary, un spațiu expozițional dedicat atât expunerilor proprii cât și a artiștilor emergenți și consacrați, atelierele Telurik, manufactură pe segmentul de ceramică funcțională și spațiu de învățare (programe de formare profesională și înțelegere a meșteșugului) și CuckooPlace, cafeneaua care adună oamenii, expune cu vânzare piesele realizate în ateliere și oferă cursuri de specialitate pentru industria cafelei (barista, latte art, home barista).


Telurik se ocupă de ani de zile de ceramica tradițională japoneză pentru ceremonia ceaiului. În urma contactelor cu prăjitoriile de cafea de specialitate și a lumii cafenelelor pentru care producem cești combinate cu bucuria de a avea o cafenea, am hotărât să deschidem una. 


Musafirii atelierului beneficiază de cafea, cafegii descoperă ceramica și ceaiul sau se pot bucura de o expoziție în timp ce își savurează băutura.

Unde se află spațiul și ce proiecte dezvoltați sau ce planuri de viitor aveți? 


Spațiul se află în zona Popa Tatu, Griviței, Matache. Adică în centru, lângă Facultatea de arte, peste drum de Piața Matache pe care o vrem la loc dar adusă la zi și într-o zonă cu istoric masiv meșteșugăresc.


Pe viitor, ne dorim să relansăm vernisajele expresioniste, să dezvoltăm o școală de ceramică și un program de workshop-uri atât pe segmentul de ceai tradițional chinez și japonez, cât și pe cel de cafea de specialitate, cu invitați de marcă din fiecare domeniu în parte.


Totodată, ne dorim să contribuim semnificativ la reabilitarea cartierului meșteșugăresc și să fim parte integrantă din proiectele care promovează meseriile tradiționale.

Ce relație aveți cu vecinii din zonă?


Relațiile cu vecinii sunt foarte bune. Frecventăm și întreținem relații de prietenie sau cordiale cu cei aflați în proximitate și cu cei care deschid noi locații în zonă. Suntem la început în povestea asta așa că ne vom bucura de orice sugestii.


Care este zona preferată din Cartier? De ce? 


Greu de spus…am petrecut o viață în Amzei, Matache/Popa tatu, Armenească și Popa Nan. Iubim, deci, Piața Matache dar apreciem și ne bucurăm de toate locurile cu iz creativ indiferent de domeniu. 


În încheiere, unde vă putem urmări pe internet?


Pe Facebook – Cuckoo Place; Telurik Shop
Pe Instagram – Telurik Shop; Cuckoo Place

Alte noutati