Cartierul privit prin ferestre | O rubrică semnată de Modul Cărturești, librăria ta de cultură vizuală

Înconjurați zilnic de ferestrele ecranelor, avem nevoie uneori de o carte ca cea “construită” de Cătălin D. Constantin, să ne facă atenți la mulțimea de ochi care ne privesc în dumurile noastre prin oraș. Cu sprâncene stufoase de iederă, migdalați, rotunzi, dreptunghiulari, umbriți de perdele dantelate, jaluzele din plastic sau grilaje art deco, ochii clădirilor pe lângă care trecem deseori grăbiți ascund oameni, drame, comedii și mistere. Ferestre din București și poveștile lor nu devoalează secretele de dincolo de geamuri, dar le imaginează, asamblând delicat un puzzle de fotografii și texte în cele 242 de pagini ale albumului ajuns acum la a doua ediție.

Cartea a pornit de la fotografiile ferestrelor din București pe care Cătălin D. Constantin, editor și antropolog, le-a adunat de-a lungul anilor, fără un scop sau o metodă precise, într-o arhivă personală tot mai extinsă. Apoi, fotografiile au ajuns la scriitori, medici, arhitecți, artiști, sau călători pe care autorul i-a rugat să scrie un text care să însoțească fereastra aleasă. Așa au luat naștere micile poeme, observații, ficțiuni, amintiri, dialoguri sau descrieri care dau voce unui București explorat la pas, fără grabă, cu ochi atent la detalii. Printre cei invitați să scrie despre ferestrele din fotografii se numără Neagu Djuvara, Vintilă Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Doina Ruști, Călin Torsan, Marius Chivu și mulți alții.

Ultima pagină din carte vă încredințează misiunea de a adăuga propria poveste unei fereastre fotografiate de Cătălin. Iar provocarea noastră pentru cititorii din Cartierul Creativ este să găsească zilnic o poveste pentru ferestrele pe lângă care trec.

Câteva întrebări ajutătoare: Oare cine locuiește aici?  S-a născut aici sau s-a mutat recent? E o familie cu mulți copii sau un doamnă în vârstă cu un cățel rotofei? Este aceasta fereastra unui dormitor sau a unei sufragerii? Câte bucurii, prietenii, povești de dragoste sau despărțiri au încăput aici? Oare ce fel de cărți sunt strânse pe rafturile din casă? Dacă m-aș muta aici, ce aș aduce cu mine? E loc aici pentru o pisică tolănită pe pervaz? Ce nume i s-ar potrivi clădirii?

Photo credits: Georgiana Bratu

Alte noutati