Eat, Drink, Sleep

1 Ianuarie

Eat, Drink, Sleep

1 Ianuarie

Eat, Drink, Sleep

1 Ianuarie

Uzina de cafea de specialitate din Cartier

În continuă dezvoltare pe piața din România, cafenelele de specialitate au devenit locuri uzuale de petrecut timpul ale consumatorilor de cafea. În încercarea noastră de a descoperi locurile unde se bea cafea bună în Cartier, i-am găsit pe Cătălin și Ovidiu de la Uzina, care pe lângă cafeneaua deschisă în Piața Amzei, au și propria lor prăjitorie. Află povestea Uzina și universul lor creativ în interviul de mai jos:  

Bine ați venit în Cartierul Creativ

Ca să facem introducerile, spuneți-ne câteva cuvinte despre voi. Cine sunteți, ce background aveți și cu ce vă ocupați acum?

Salutare! Uzina este un proiect lansat de Cătălin și Ovidiu, doi oameni convinși că pot oferi și celorlalți o experiență plăcută construită în jurul domeniului cafelei de specialitate. Cătălin este omul care, venind din domeniul juridic, a pus ordine în proiect și a creionat pașii pe care puțini din cei care pornesc o companie îi cunosc și în continuare asigură suflul necesar oricărei companii mici care vrea să se dezvolte. Ovidiu, celălalt asociat al companiei, se ocupă de prăjirea cafelei și în general de orice aspect legat de cafeaua pe care Uzina o oferă comunității. Sigur că legăturile de prietenie și de rudenie dintre noi fac ca lucrurile să fie mult mai elastice și mai maleabile decât pot descrie puținele cuvinte.

Spuneți-ne ce este Uzina Coffee și cum s-a născut? 

Uzina Coffee a pornit din pasiunea pentru cafeaua bună și ca orice pasionați care visează să facă saltul de la artizanii propriilor pasiuni la antreprenoriat, la sfârșitul anului 2018 s-a născut Uzina Coffee, o prăjitorie artizanală de cafea de specialitate. A fost momentul pe care l-am considerat oportun pentru a lansa ceea ce ne-a însuflețit mai întâi în mod particular. Am crezut de la bun început în tendința bucureștenilor dar și a românilor în general de a aprecia și de a căuta o experiență plăcută în jurul cafelei și acum suntem și mai convinși că nu există drum de întoarcere nici pentru proiectul nostru și cu atat mai mult pentru cei care au fost cuceriți de cafeaua bună.

Momentan, echipa noastră s-a extins și în mod permanent Uzina are 5 angajați și alți colaboratori periodici. Am pornit ca prăjitorie de cafea și în vara lui 2020 am relocat prăjitoria, moment care a coincis și cu deschiderea primului spațiu unde să putem primi oaspeții.

Ce face din Uzina Coffee un business creativ?

În general, orice activitate care presupune artizanatul, angajează cu sine un efort de educare personală și comunitară și, în altă ordine, o permanentă energie canalizată spre a îmbunătăți permanent produsul, experiența, relația cu oamenii, întreaga activitate. Pentru a fi competitiv și apreciat este nevoie de creativitate și de grijă față de lucrul frumos, plăcut, unde nu activează doar mecanismele economice specifice ci și cunoștințele, măiestria, priceperea, dragul sau recapitulativ spus - dragostea față de lucrul acela. Credem ca suntem în momentul istoric unic în care putem fi salvați dintr-o inflație a spiritului gregar și a lucrului uniformizat, doar de creativitate.

Cum v-ați hotărât să vă stabiliți businessul în Cartierul Creativ, cum ați găsit spațiul și care au fost cele mai mari provocări de până acum?

Una din valorile care ne animă este convingerea că ceea ce este valoros, calitativ, frumos, de dorit, trebuie să ocupe legitim într-o societate spațiul central, atât topografic cât și cultural. Cum credem că Uzina bifează atributele amintite, nu puteam gândi poziționarea unui spațiu versatil cum este cel pe care Uzina îl ocupă în Piața Amzei altundeva decât în perimetrul Cartierului Creativ. În București, este o provocare să găsești un spațiu care să corespundă așteptărilor, planului sau profilului activității și nu cred că este cineva care să reușească performanța de a acoperi întregul spectru de condiții cu care pleacă în căutare. Cu toate astea, rămâne un mister cum oamenii și locurile se îmbrățișează dând naștere unor mici ethosuri care sunt memorate de comunitate sau se dezintegrează sub centrifuga citadină.

Marea provocare pe care o vedem este în a ne armoniza cu orașul. Trăim această tensiune  de a da sens și plus valoare păstrând totuși discreția, articulați însă la viul orașului. În general Uzina propune ceva din mentalitatea și personalitatea noastră. Și asta ne dorim, să putem radia energia noastră acolo unde Nichita Stănescu își bea cafeaua. Nefasta desincronizare! Nu ne-a mai așteptat și pe noi. Despre dificultățile sau piedicile cu care se confruntă în general antreprenorul român e redundant să discutăm. În mediul de afaceri am învățat să facem din piedici oportunități și să mergem mai departe până când universul chiar reușește o conspirație suficient de puternică încât să te doboare. Să nu fie!

Ce proiecte dezvoltați sau ce planuri de viitor aveți?

În timp, componenta culturală, cea care dă și direcția de mers a Uzinei a căpătat contur și în spațiul din Piața Amzei au loc concerte acustice, workshopuri, ateliere de degustare, lansări de carte și alte evenimente care pot fi găzduite de noi. Locul este deja cunoscut pentru numele care l-au vizitat, de la trupe și soliști notorii până la tineri care sunt în căutarea unei scene și a unei atmosfere faine. Uzina este un loc de zi, unde poți bea cafeaua pe terasă la confluența Căii Victoria cu Bulevardul Magheru dar și un loc unde poți bea dintr-o selecție de beri craft românești sau vinuri românești premiate. Următorii ani ne prind în desfășurarea mai multor proiecte. Pe de o parte sunt cele legate de prăjirea cafelei unde ne mărim capacitatea de producție și suntem permanent racordați la sursele de cafea verde pentru a aduce în țară cafele cu care să ne mândrim și pe de alta, cele care privesc programarea de evenimente muzicale și nu numai. Ne place să vedem prezența noastră în inima orașului ca un întreg, în care cafeaua excepțională este doar un element al experienței pe care Uzina vrea sa o ofere.

Ce relație aveți cu vecinii? Ce alte locuri din Cartierul Creativ frecventati sau ce ați recomanda din această zonă?

Relația noastră cu vecinii mai apropiați sau mai îndepărtați este ca peste tot. În Bucureștii lui 2021 oscilezi între echilibristica decenței, legalității, bunului simț, corectitudinii față de toți și probele de rezistență la care te supun pe de o parte autoritățile și pe de alta proximitatea rezidențială. Strategia noastră de a face lucrurile ca la carte probabil se va finaliza cu a scrie o carte. E un proces în desfășurare. La momentul acesta zona în care ne aflăm este în plină expansiune și peisajul s-a schimbat radical în ultimii 2 ani, să zicem. Calea Victoriei, care istoric a fost zona de promenadă a bucureștenilor își revendică acest statut și tractează în direcția emancipării și celelalte spații adiacente în care ne aflăm și noi. Este plăcut să vezi că ceea ce era doar un culoar auto devine, mai ales în weekend loc de petrecut timpul. Prezența consistentă a oamenilor nu face decât să confirme efectul de magnetizant al ultimelor evoluții din zona.

Care este zona preferată din Cartier? De ce? 

Ne place zona unde ne aflăm pentru că manifestă atracție nu doar pentru bucureșteni dar și pentru turiști. Prezența turiștilor pe aceste artere este o hârtie de turnesol asupra recentelor schimbări de imagine și de activitate din zona. Cred că centrul istoric al Bucureștiului a fost revendicat de un anumit public iar repoziționarea centrului de interes în zona aceasta este un interval, nu o destinație. Un oraș atât de mare nu poate fi inert decât sub raportul traficului auto.

În încheiere, unde vă putem urmări pe internet?

Agregatele mari din Uzina pot fi vizitate în Piața Amzei nr. 5, dar pentru cei care vor sa ne salute, să ne urmărească activitatea sau să cumpere cafea prăjită de noi avem și canalele de Facebook, Instagram sau site, unde comunicăm permanent evenimentele în desfășurare și pe cele viitoare.

Alte articole din aceasta categorie