Eat, Drink, Sleep

1 Ianuarie

Eat, Drink, Sleep

1 Ianuarie

Eat, Drink, Sleep

1 Ianuarie

Saola Coffee Shop, locul perfect pentru iubitorii de cafea

Continuăm și anul acesta demersul promovării micilor businessuri din Cartier, iar pe această cale urăm bun venit pe harta Cartierului prietenilor de la Saola Coffee Shop, un loc creativ atât prin rețete și ingrediente, cât și prin modul de preparare și de servire. Doru și Alexandru, fondatorii Saola, ne povestesc mai multe despre cum a luat naștere aceasta, care e povestea din spatele numelui și ne împărtășesc, totodată, și câteva din planurile de viitor.

Bine ați venit în Cartierul Creativ! Ca să facem introducerile, spuneți-ne câteva cuvinte despre voi. Cine sunteți, ce background aveți și cu ce vă ocupați acum?

Salut! Saola are doi co-fondatori. Sunt eu, Doru Dinu, și Alexandru Becuț, care e mai degrabă partenerul din umbră.

Alex e foarte atașat de cartier, a crescut aici, iar atunci când a văzut că era liber spațiul din Piața Kogălniceanu, chiar în stația de autobuz, și-a imaginat cum ar fi să deschidă acolo o cafenea. Îi mai lipsea doar cineva care să știe să facă cafea. Aici am intrat eu în scenă. Am lucrat în horeca, apoi am ajuns să fiu fascinat de cafea. Așa ne-am și cunoscut: eu lucram ca barista într-o cafenea din clădirea în care lucra Alex, iar el venea zilnic să ia cafea de la mine. Îmi doream să încep un proiect pe cont propriu, și așa ne-am trezit co-fondatori Saola.

Spuneți-ne ce este SAOLA COFFEE SHOP și cum s-a născut?

A fost destul de simplu. Alex mi-a propus să deschidem cafeneaua, ne-am mobilizat și pe 2 octombrie 2019 am deschis. Cu viziunea a venit Alex. Vedem Saola ca pe un omagiu pentru trecutul acestei zone și o ocazie de a aduce mai mulți oameni creativi în locul ăsta plin de contraste.

Mulți întreabă cum am găsit numele. Și asta e o poveste: Saola e o antilopă din Asia, iar blana ei are culoarea cafelei cu lapte. E foarte rară, i se mai zice și unicorn. Cam la fel de rară ca o cafenea deschisă lângă o shaormerie, haha.

Dacă îți place cafeaua, Saola e exact ce aveai nevoie, chiar acolo unde nu te așteptai. Mulți clienți nici nu știau de cafea de specialitate până să vină la noi. Mereu mă bucură entuziasmul descoperirii lor, că îmi amintește de al meu.

Spațiul e conceput pentru cafea și gustări nepretențioase to-go. Avem și câteva locuri de stat în interior, unde poți să te înghesui cu unu-doi prieteni sau să povestești vreo două ore cu barista despre originea cafelei.

Meniul e scurt, concentrat pe preparatele din cafea (pe care o procurăm de la prăjitoria Origo), dar servim și ceaiuri, ciocolată caldă, limonade și câteva produse artizanale de patiserie, care să completeze experiența cafelei.

Ce face din acest business un business creativ?

La cafea, în fiecare zi e o altă rețetă. Sunt o mulțime de factori care influențează gustul cafelei, așa că e ca și cum descoperim o cafea nouă în fiecare dimineață. Tot creative sunt și rețetele de preparate, de exemplu acum avem în meniul de iarnă Irish coffee, Matcha Latte și un preparat pe care nu l-am mai băut altundeva, Snowy Saola, o combinație de ciocolată albă Domori cu espresso și cremă de lapte.

Avem ocazia să fim creativi prin schimbări mici, dar sesizabile, legate de ingrediente, modul de preparare sau felul în care servim.

Cum v-ați hotărât să vă stabiliți businessul în Cartierul Creativ? Cum ați găsit spațiul și care au fost cele mai mari provocări de până acum?

Mai multe lucruri nu au fost ușoare. În primul rând, să transformăm fosta florărie de 15m pătrați într-o cafenea. Șantierul a durat cam trei luni, dar am reușit să eficientizăm spațiul la maximum, încât să ne mulțumească. Nici după nu a fost simplu, că a urmat pandemia, dar e un proiect în care credem amândoi.

Ce proiecte dezvoltați sau ce planuri de viitor aveți?

Sperăm să inspirăm o inițiativă mai largă de curățare, protejare și reabilitare a zonei. Ne dorim să ne extindem cu o parte de terasă și să începem un nou proiect.

Ce relație aveți cu vecinii? Ce alte locuri din Cartierul Creativ frecventati sau ce ați recomanda din această zonă?

Mai nou avem o relație foarte bună cu vecinii, pentru că lângă noi a venit Berliner, vecinii noștri cei mai dulci, cu ale lor gogoși artizanale. Ne bucurăm că oaspeții pot avea parte de o experiență mai bogată, cu cafea de la noi și gogoși de la ei. Asta acum. În rest, vecinii au fost un pic circumspecți la început, până ne-au înțeles spiritul creativ.

Care este zona preferată din Cartier? De ce?

Ne place zona din "prelungirea Lipscani". Mulți nu știu că renumita stradă din centrul vechi traversează Calea Victoriei și continuă până la Dâmbovița. Acolo în vale este o stradă unde circulația mașinilor este restricționată. Te îmbie mirosul de cafea, atmosfera relaxată, unii stau la mese, alții se bucură de bunătăți pe bordură sau în parcul de lângă. Este un loc în care timpul pare că stă în loc, noroc de castanii bătrâni care ne zic în ce anotimp ne aflăm.

În încheiere, unde vă putem urmări pe internet?

Pe Facebook – Saola Coffee Shop și pe Instagram @saola.coffee.

Photo credits: Ruxandra Scripcariu.

Alte articole din aceasta categorie