Fabrica de Bere Bună – barul unde Zăganul a revenit la viață
Când laptopurile se închid, luminile din birou se sting, iar ușile de lemn se deschid și redau libertatea după o zi de trimis e-mailuri și primit telefoane, înseamnă că este momentul să savurezi o bere rece în oraș. Rețeta este simplă: apă, malț, hamei și drojdie, iar senzația de stres postmuncitoresc dispare. Un clinchet de sticle și pahare întregește atmosfera de la masă, iar seara decurge așa cum spune și urarea: cu Noroc!
Iar cum noul mileniu este scena perfectă pentru inovații în orice domeniu, savurarea berii nu putea fi lăsată deoparte. Dacă aruncăm un ochi prin lume, observăm cum artizanalul planează și asupra noilor rețete și moduri de preparare și degustare a berii. Brune, blonde sau roșcate, toate nepasteurizate pentru păstrarea aromelor, berile artizanale le-au înlocuit pe cele fabricate în masă tocmai prin grija și ingredientele atent alese cu care brewerii dau o altă direcție producției de bere.
Țările germanice precum Belgia, Olanda, Germania, dar și Cehia, Franța și Statele Unite par să se fi pus la curent cu acest nou trend și au reușit să popularizeze peste granițe branduri precum Mad Fritz din California, Svalbard Bryggeri din Norvegia, Brasserie de la Senne din Belgia, Cloudwater Brew din Marea Britanie, Mikkeler din Danemarca, Naparbier din Spania și multe altele.
Înapoi în spațiul românesc, observăm că berea artizanală este la ea acasă, începând să apară din ce în ce mai multe microberării care concurează cu numărul fabricilor de bere de consum. Noi suntem destul de norocoși să fim vecini în Cartierul Creativ cu cel mai cunoscut brand de bere artizanală românească: Zăganu, găzduit la Fabrica de Bere Bună de pe Calea Victoriei 91-93, unde găsim și alte beri românești, precum Hop Hooligans, Bere Noah, Zburătorul și Addictive Brewing.
Noi am stat de vorbă cu Laurențiu, una dintre cele două minți care stau în spatele brandului Zăganul, și am aflat unele secrete ale berii artizanale bune. Dacă vreți să le aflați pe toate, va trebui să dați o fugă pe la Fabrica de Bere Bună.
Cum a început povestea brandului Zăganu și de unde a venit numele?
Povestea noastră a început în 2013, la o bere, evident, când Alexandru, asociatul meu și cu mine am hotărât să creăm un brand românesc autentic de la zero, un brand de bere bună, artizanală.
Drumurile ne-au dus la Măneciu-Ungureni, județul Prahova, unde am găsit o fabrică de bere în conservare pe care am cumpărat-o și am început, cu ajutorul unei echipe de oameni de-ai locului, producția berilor Zăganu. Numele vine de la zăgan, vulturul bărbos care trăia în zona muntelui Zăganu, la poalele căruia se află fabrica noastră, și care a fost vânat până la dispariție.
Care a fost parcursul acestui brand, Zăganu, care a devenit foarte popular printre români?
Am pornit cu vânzările de Zăganu abia din octombrie 2013, în afara sezonului, cu un brand necunoscut, iar puțină lume ne dădea șanse de izbândă.
Însă după ce am vizitat foarte mulți clienți, după ce le-am povestit despre berea artizanală, despre diferențele dintre aceasta și berea industrială, am reușit, ușor-ușor, să ne găsim locul pe piața dominată de companiile mari, multinaționale.
Le suntem recunoscători tuturor celor care au dat o șansă berii artizanale încă din 2013 și care ne sunt clienți și astăzi.
Care este procesul de fabricație a berii ?
Esențiale la producția de bere artizanală sunt câteva aspecte: expertiza în brewing, ingredientele, rețetele și diagramele de fermentare, dar și echipamentul cu care produci.
Noi am avut în echipa de la Măneciu oameni cu experiență care, în frunte cu directoarea noastră de producție, stăpâneau foarte bine echipamentele. Așa că a fost ușor să venim cu ingredientele și rețetele noi pentru a crea produse bune.
Cum ați dezvoltat rețetele proprii de bere?
Am pornit, așa cum ne-am propus de la bun început, de la berile care ne plac nouă și pe care ne place să le bem. Am început cu Zăganu Blondă și Brună, apoi cu Zăganu India Pale Ale și Roșie. În 2016, am scos Adonis Pale Ale, o ediție specială inspirată de zăganul cu același nume care a ajuns în România și care a fost primul exemplar zărit după 80 de ani de la disparitie pe aceste meleaguri.
Apoi, în 2018, am lansat 500 Imperial IPA și Zăganu Imperial Stout, iar în luna martie a anului 2019, am produs două beri în colaborare cu alți microberari și, în septembrie, un Double Rye IPA. În plus, în luna august am produs o bere în colaborare cu WWF România, numită Sturionul Pale Ale, menită să susțină cauza protejării speciilor pe cale de dispariție, astfel încât sturionul să nu aibă soarta zăganului.
Care este povestea locației de pe Calea Victoriei?
Să facem un local cu berile proprii a fost printre planurile noastre de la bun început, însă nu am avut suficiente resurse, prin urmare am așteptat până în 2017, iar după doi ani de căutări am deschis Fabrica de Bere Bună, pe Calea Victoriei 91-93.
Vindem aici la draught berile Zăganu și 4-5 beri „guest” de la alți colegi microberari români si peste 40 de beri la sticla. Colaborăm cu peste 20 de microberării din țară și vrem ca locul să ofere oamenilor experiența degustării de beri românești artizanale, autentice, a stilurilor diferite de bere produse de artizani români, dar și să susțină întreaga mișcare a berilor artizanale românești.
V-a ajutat experiența din domeniul antreprenorial în acest sens?
Nu aveam foarte mare experiență antreprenorială, însă amândoi aveam experiența din companii, eu, de multinaționale, Alexandru, de agenții de publicitate, iar ambele ne-au ajutat, desigur.
Înțelegeam canalele de promovare, piața de băuturi din București, dar aveam și experiență în domeniul bugetării, planificării, în vânzări și marketing. Experiența în producția de bere și complexitatea a ce însemna acest lucru ni le-am însușit cu ajutorul echipei de la fabrică.
Ce tipuri de bere găsim la Fabrica de Bere Bună?
Selecția de beri de la cei peste 20 de colegi microberari este orientată către stiluri complementare de bere, pentru că aceasta este frumusețea berilor artizanale.
Clienții noștri experimentează multe stiluri de bere diferite, de la diverși producători, și pot încerca inclusiv un „beer-flight”, adică o selecție de 4 beri alese de ei înșiși din cele 10-12 disponibile la draught, în pahare de 150 ml, pentru a se decide asupra stilului favorit.
Care sunt berile cele mai cumpărate, dar și cele mai neobișnuite de la Fabrica de Bere Bună?
Berile noastre, Zăganu, sunt cele mai căutate, însă avem beri de la alți producători cu ingrediente exotice, gen tonka, mure, sencha, vanilie, dar și beri sour sau maturate în butoaie de rom, whisky sau vin.
Care ar fi diferența dintre bere artizanală/bere craft și cea produsă în masă de către companii?
Berea artizanală, spre deosebire de cea industrială, are câteva caracteristici de bază: este nepasteurizată, folosește doar ingrediente naturale, respectă procesul de fermentare naturală (fără enzime sau alți acceleratori), este produsă local, după rețetă proprie, in cantitati limitate, iar omul, brewerul, are un cuvânt de spus în procesul de fabricație.
Cum crezi că a evoluat producția de bere artizanală din România, în ultimii câțiva ani?
Evoluția este fantastică. Dacă în 2013 eram 2 producători în toată țara, acum sunt aproape 50 de producători și piața se dezvoltă în continuare, până va ajunge la maturitate.
Noi sperăm ca berea artizanală să ajungă în următorii 5 ani la 1% din piața de bere, momentan fiind o picătură în ocean, adică 0,15-0,20% din piața de bere din România.
De obicei, pe unde îți petreci timpul liber, atunci când nu ești la Fabrica de Bere Bună?
În general, caut locuri cu atmosferă bună, care se diferențiază de localurile mainstream „cu de toate” și cu contracte de exclusivitate cu fabricile mari de bere. Prin diferențiere înțeleg, bineînțeles, un specific de băuturi bune (inclusiv beri artizanale), mâncare, muzică sau cu o arhitectură și amenajări interesante.
Ce locuri ai recomanda din Cartier și de ce?
Îmi plac tare mult: Beans&Dots pentru cafea și vibes, Burger Van Bistro pentru burgerii speciali, Eden Garden pentru natura din mijlocul orașului, Arome, Animaletto, Edo Sushi și Rocca by The Jar pentru mâncare, M60 pentru atmosferă relaxată și design, Salon Golescu pentru coktail și tapas.
Dacă străbați străzile Cartierului Creativ în căutare de bere artizanală, o poți găsi și la cafeneaua Arome, Burger Van Bistro, M60, Rocca by the Jar.
Foto: Roald Aron