Creative Practices


Deprecated: strtotime(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /home/cartierulcreativ/public_html/wp-content/themes/cartierul-creativ/custom-functions/public/events-functions.php on line 1358
1 Ianuarie

Creative Practices


Deprecated: strtotime(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /home/cartierulcreativ/public_html/wp-content/themes/cartierul-creativ/custom-functions/public/events-functions.php on line 1358
1 Ianuarie

Creative Practices


Deprecated: strtotime(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /home/cartierulcreativ/public_html/wp-content/themes/cartierul-creativ/custom-functions/public/events-functions.php on line 1358
1 Ianuarie

Știrbei 47: un spațiu care încurajează creativitatea

Le urăm bun venit în Cartier fetelor de la Știrbei 47, un spațiu creativ fluid, ce se poate transforma și lua multiple forme. Didi, Maria, Dana și Iselin ne-au vorbit despre cum a luat naștere acest proiect, care sunt planurile pe care doresc să le dezvolte în viitor și locurile din Cartier pe care le recomandă pentru iubitorii de cafea, artă sau lectură.

Bine ați venit în Cartierul Creativ! Ca să facem introducerile, spuneți-ne câteva cuvinte despre voi. Cine sunteți, ce background aveți și cu ce vă ocupați acum?

Suntem patru prietene (Iselin, Didi, Maria și Dana) și, în urmă cu un an, am început proiectul Știrbei 47, un proiect în care credem și care ne entuziasmează în fiecare zi.  Știrbei 47 este proiectul care ne-a adus împreună, care ne-a apropiat și care a sudat relațiile dintre noi încă de la început.

Iselin este studentă în ultimul an la Istoria și Teoria Artei și curator independent, Didi este fotograf și artist vizual la Neapărat Studio, Maria se autodefinește ca fiind designer de joacă și muncitoare la Super Serios și Micul Haos iar Dana, după ani de muncă în corporație sau în ONG-uri, a absolvit de curând Istoria și Teoria Artei și în prezent gândește și inițiază proiecte prin intermediul platformei Laborator Artistic.

Toate patru gravităm în prezent, prin intermediul Spațiului Știrbei 47, în jurul unor proiecte variate ce implică atât zona artiștilor emergenți cât și pe cea a celor curioși într-ale artelor.

Spuneți-ne ce este Știrbei47 și cum s-a născut?

Știrbei 47 s-a conturat în ultimul an ca un spațiu creativ fluid unde își găsesc loc proiecte expoziționale și participative, workshop-uri creative, photoshooting-uri. În egală măsură este și spațiul nostru de lucru și de întâlnire, locul în care, împreună cu studenți și prieteni, ne entuziasmăm și punem în scenă idei animate de dorința de a construi și închega în jurul lui o comunitate activă.

Știrbei 47, care în urmă cu un an de zile era doar o adresă pe harta Cartierului Creativ, s-a născut din dorința noastră de a avea un loc în care ideile să prindă formă, un spațiu în care să îndrăznim fiecare să ne jucăm pe rând sau, așa cum se întâmpla cel mai adesea, împreună. Ne-am dorit încă de la început  să deschidem ușile pentru studenții și artiștii aflați la început de drum. Știrbei 47 este  locul care îi aduce împreuna și îi încurajează să îndrăznească.

Ce face din acest business un business creativ?

Știrbei 47 este cu siguranță un spațiu creativ. Lucrăm împreună cu oameni din zone artistice, fie ei artiști emergenți, studenți sau oameni din domenii conexe cu care se pot forma legături interdisciplinare. Ne interesează foarte mult și zona celor curioși, celor care nu practică arta ca meserie, ci ca joc și eliberare.

Dar poate că business nu e cel mai potrivit termen pentru noi în acest moment. Suntem organizate ca o asociație non-profit în domeniul cultural și acesta este modul în care ne organizăm activitățile.

Cum v-ați hotărât să vă stabiliți businessul în Cartierul Creativ? Cum ați găsit spațiul și care au fost cele mai mari provocări de până acum?

În primul rând, ne-am dorit o locație apropiată de UNARTE, prin prisma planurilor pe care le luam în calcul la început. Proximitatea față de Parcul Cișmigiu dar și de alte puncte fierbinți ale Cartierului au fost și ele aspecte la care ne-am gândit.  Ne-am îndrăgostit din prima clipă de spațiul luminos de la etajul al doilea al clădirii interbelice și ne-a fost ușor să ne imaginăm cum vor prinde lucrurile contur, în timp. Spațiul este unul elastic, aș cum îi place mult Mariei să spună. A fost pe rând, în decursul ultimului an,  galerie, loc de joacă, cafenea, spațiu inedit pentru acte de performance, birou. 

Dacă e să ne gândim la provocări, ele au venit mai degrabă prin faptul că a trebuit să re-evaluăm în permanență felul în care arată și se poate transforma locația. Perioada încă incertă a anului trecut, marcat de pandemia COVID, a fost un alt punct de cotitură în special în momentele în care ne-am văzut nevoite să anulăm sau să regândim complet anumite proiecte.

Ce proiecte dezvoltați sau ce planuri de viitor aveți?

Începutul anului ne găsește la Știrbei 47 cu o serie de workshop-uri de creare de personaje iar  în martie vom avea prima expoziție de anul acesta, o colaborare între studenții de la Istoria Artei și cei de la Sculptură de la UNARTE. Vrem să continuăm cu expoziții și jocuri. Ținem foarte mult la dimensiunea participativă a evenimentelor pe care le organizăm.

Ce relație aveți cu vecinii? Ce alte locuri din Cartierul Creativ frecventati sau ce ați recomanda din această zonă?

Cartierul Creativ este cu siguranță un perimetru foarte divers în ceea ce privește oportunitățile pe care le oferă.

Dana își bea de obicei cafeaua la Black Habit și, în drum spre spațiu, obișnuia să se oprească la Dispozitiv Books, Iselin zăbovește adesea pe terasa la Artickoke iar de curând e custode la Galeria Kulterra. Pe Maria sunt șanse să o întâlnești prin librăriile din cartier iar Didi, pe lângă faptul că locuiește în apropiere, adoră să lenevească într-un hamac în Cișmigiu.

Cel mai des, însă, ajungem la magazinul din colț (Știrbei Vodă colț cu Schitu Măgureanu). E perfect pentru bomboane pentru musafiri și mici snacksuri.

Care este zona preferată din Cartier? De ce?

Ne place că avem aproape parcul Cișmigiu dar locul preferat este micul parc Cazzavillan. E un loc de întâlnire, un fel de piață mai puțin caracteristică pentru București. Lângă este restaurantul și terasa Arome, unde ne adunăm câteodată la un brainstorming cu burta plină.

În încheiere, unde vă putem urmări pe internet?

Pe Instagram ca @știrbei47 și pe Facebook, pagina Știrbei47.

Vă așteptăm și pe site-ul nostru www.stirbei47.ro