Creative Practices

1 Ianuarie

Creative Practices

1 Ianuarie

Săfițicuminți, clusterul de creativi din Cartier

Săfițicuminți este un grup de tineri pasionați, energici, ce își doresc să provoace și să trezească potențialul creator al societății, susținând meșteșugarii și artiștii locali. Totodată, Săfițicuminți apare ca un îndemn, însă nu precum cel auzit în copilărie, ci se vrea a fi mai degrabă o încurajare care propune conștientizarea impactului acțiunilor fiecăruia dintre noi.

Mai multe despre cine sunt și ce fac cei de la Săfițicuminți puteți afla citind interviul de mai jos.

Bine ați ajuns în Cartierul Creativ! Ca să facem introducerile, spuneți-ne câteva cuvinte despre voi. Cine sunteți, ce background aveți și cu ce vă ocupați acum?

Salut! În primul rând mulțumim de invite, ne bucurăm să avem acest interviu.

Echipa Săfițicuminți este destul de mare și variată. Totul a pornit, desigur, de la Dragoș, iar în jurul lui s-a format echipa din prieteni și artiști noi cunoscuți. Cu background-uri diferite și abilități care se completează, creștem împreună Săfițicuminți (pe lângă joburile de zi). Asta înseamnă dezvoltare, marketing, evenimente noi ș.a.m.d.

Colega noastră, Raluca, a scris un articol foarte fain despre echipa, în care puteți afla unknown stuff despre noi, cum ne găsim locul în echipă și ce presupune să lucrăm împreună. Care-i faza cu ăștia?

Spuneți-ne ce este Safițicuminți Gallery și cum s-a născut ideea?

Săfițicuminți Gallery este o extensie naturală a nucleului Săfițicuminți și înseamnă artă live, expoziții, galerie și street art. Un mix de diversitate, energie creativă și drive social.

Inițial cei de la Cooperativa (Icoanei 86) ne-au propus să formăm o comunitate și posibilitatea unui shop. După ce am terminat shop-ul, am realizat că nu va fi folosită clădirea în alte activități și am decis împreună să susținem tinerii artiști printr-un spațiu de expoziții. Gândind și realizând o serie de live paintings și expoziții, următorul pas a fost extinderea și în alte locații partenere, printre care menționăm AM Specialty Coffee (București; expoziții Gabor în civil, Diana Pătrașcu), Temporary 23 (Cluj, Traian 23, unde am însuflețit un spațiu părăsit și ruinat), Cosmic House (Cluj, live painting și expoziție), Casa TIFF (Cluj, expoziție în parteneriat cu Romanian Kitsch Museum), Barissimo Cocktail Bar (Constanța, live painting cu Scarlet și Arina Dordea).

Știm că aveți un portofoliu generos de artiști aflați sub tutela voastră, majoritatea absolvenți sau studenți de UNARTE, ne puteți menționa câțiva?

Desigur. Susținem și colaborăm atât cu artiști vizuali, cât și cu muzicieni, atât din București, cât și din orașele unde ne-am extins (Cluj, Constanța).

Pentru artiștii plastici absolvenți sau studenți UNARTE îi menționăm pe Ana Popa, Diana Pătrașcu, Raluca Neagoe, Alexandru Răduță, Adrian Piorescu, iar pe street art, printre colaboratori îi numim pe Gabor în civil, Maria Bălan, KRIPS, Coon One, Xipsq, ToyBox și Ortaku.

Ce proiecte creative aveți în Cartier?

Menționăm muralul de la Maya Fresh, realizat de Ana Popa și recent postat de voi.

Expozițiile și târgul de la Food Hood și expoziția stradală, de pe Victoriei (cand era pietonală). Am mai avut o cutie de gaze, dar a fost înlocuită.

Urmează un nou proiect ViceCream, însă îl vom menține destul de incognito referitor la locație, vom pune doar poze.

Ce proiecte dezvoltați sau ce planuri de viitor aveți?

Pe lângă activitățile curente, avem în plan colaborări cu artiști străini și să trimitem câteva lucrări la galerii din afară.

Referitor la Cartierul Creativ căutăm spații pentru expoziții, muraluri și mini merch corner shops. În alte orașe ne găsiți la Barikada Culinara (Bistrița), Casa Tiff (Cluj) și Barissimo Cocktail Bar (Constanța).

Care sunt locurile voastre preferate din Cartierul Creativ pe care le frecventați sau ce ați recomanda de aici?

Printre favoriții noștrii se numără: Maya Fresh, ViceCream, Paninaro, VanFruct, Livrez Fericire, J'ai Bistrot.

Care este zona preferată din Cartier? De ce?

Probabil ar începe cu zona Bd. Elisabeta, e un deal cool, unde poți găsi multe murale ascunse – ca tips, le puteți vedea în turul Alternative Bucharest. Coborând în parcul Cișmigiu avem printre cele mai legendare locuri (de exemplu, zona șahiștilor), ieșim pe Știrbei și apoi pe Victoriei, unde, din nou, întâlnim mult street art ascuns, clădiri istorice, multe opțiuni de bucătărie internațională.

În încheiere, unde vă putem urmări pe internet?

Website Săfițicuminți

Insta Săfițicuminți

Săfițicuminți Gallery