Creative Practices

1 Ianuarie

Creative Practices

1 Ianuarie

Valentin Lazăr@Public 28

Am stat de vorbă cu Valentin Lazăr, care a expus și în cadrul DIPLOMA, iar ulterior a fost expus și în proiectul Public 28, un proiect Local Design Circle.

Mai multe despre Public 28 găsiți și aici.

Cum s-a născut ideea fontului Moog Synth?

Ideea fontului a apărut, în principal, din dorința de a experimenta, de a încerca ceva nou. Știam destul de vag ce presupune designul unui tip de literă și a fost nevoie de o documentare mai amplă.
Conceptul a pornit de la noțiunea de "sound design" și procesele prin care se formează sunetul. Am găsit o punte comună între cele două și am dorit să creez o "imagine sonoră".

Cât ai lucrat la acesta? Cum l-ai construit (ce elemente specifice are?) și ce te-a inspirat?

Am lucrat aproximativ 4 luni, un proces plin de experimentări, teste și feedbackuri. Ideea vagă pe care o aveam în momentul în care am început acest proiect s-a materializat diferit, dar într-un sens pozitiv.
Pe partea de construcție pot spune că am mers destul de concret, am realizat un schelet și mi-am impus un set de reguli și totul a venit de la sine. Modulația a reprezentat un segment foarte important, fiind și greutatea la care am lucrat cel mai mult. Ca proces de lucru, am realizat literele pe hârtie, apoi în Adobe Illustrator și, în final, în FontLab.
Inspirația a venit din sunet, sunt destul de pasionat de zona asta, sunetul industrial produs de sintetizatoare, modalitatea prin care circulă frecvențele și infinitatea de posibilități. 

De ce este importantă atenția la fonturi, din punctul tău de vedere? Și ce resurse (fie că vorbim despre cărți/site-uri) ai recomanda cuiva care este pasionat de acest subiect?

Personal, am observat că jumătate din procesul meu a constat în spațieri, alinieri și corectări...ține mult de atenție și răbdare, dar este o parte esențială.
Recomandările mele: www.futurefonts.xyz , Type for Type: Custom Typeface Solution, @365typefaces, Radu Manelici, TypeThursday și în general cam tot ce are text. E un exercițiu bun să observi și să "furi" meserie.

Cum este experiența expunerii acestuia în cadrul Public 28? Ai primit deja feedback? Știu că ai fost expus și în cadrul DIPLOMA. Cum a fost această experiență pentru tine?

Mă bucur că am reușit să expun la Public 28, mi se pare un proiect interesant și benefic pentru scena de design din România.
Cu DIPLOMA a fost o surpriză plăcută, nu mă așteptam să fiu selectat, fiind primul meu proiect de genul acesta, dar totul a mers foarte bine. A fost o experiență plăcută, iar feedbackul a fost unul pozitiv, drept urmare, cuiva i-a plăcut atât de mult una din broșurile mele, încât a plecat cu ea acasă :)

Ce îți dorești și propui să faci în viitor?

Pe viitor îmi doresc proiecte cu artiști, colaborări și să pun pe picioare proiectul la care lucrez de ceva timp cu colegii mei.
Good things are coming. Stay safe!