Categorie

Exhibitions

Data

18 Mai - 25 Mai

Program

18 mai / 12:00 - 24:00
21-24 mai / 12:00 - 20:00
25 mai / 11:00 - 19:00

Adresa

C. A. Rosetti 2-4

Organizator

Galateca

Genica Athanasiou, muza si iubita lui Antonin Artaud

Proiectul „Genica Athanasiou, muză și parteneră a lui Antonin Artaud” se înscrie în cadrul istoriei avangardei literare și teatrale europene din prima jumătate a secolului al XX-lea. Proiectul își propune stabilirea primei biografii a actriței de origine română, Genica Athanasiou, care a făcut carieră în Franța începând cu anii 1920, unde devine parteneră și muză a lui Antonin Artaud (cf. Lettres à Génica) și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon până la Cel de-al Doilea Război Mondial. Parcursul ei este revelator unei mișcări de fond care leagă cultural România de Franța, atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenei.

În cadrul Sezonului România-Franța 2019, expoziția și catalogul „Genica Athanasiou, muză și parteneră a lui Antonin Artaud” vin să completeze seria de expoziții organizate de Muzeul Național al Literaturii Române: „Eli Lotar”, „Gherasim Luca” și „Asterix”. Expoziția, organizată în parteneriat cu Institutul Francez din București, va fi găzduită de Galeria Galateca în perioada 26 aprilie – 26 mai 2019.

who
Galateca este o galerie multidisciplinară de artă și design, un spațiu viu și modern, ce poartă semnătura arhitectului Radu Teacă, situată în inima orașului într-o clădire istorică, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”. Povestea începe în 2012 cu vernisajul primei expoziții: Povești în imagini.