Buy

1 Ianuarie

Buy

1 Ianuarie

Shopping sustenabil și ALTRNTV

Săptămâna aceasta am discutat cu Daniela și Alina, fondatoarele shopului ALTRNTV, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta 26, și am aflat mai multe despre ce înseamnă să faci cumpărături într-un mod responsabil și sustenabil. Ne-au povestit, de asemenea, despre direcțiile în care și-ar dori să evolueze Cartierul în următorii ani, dar și despre relația pe care o au cu vecinii.

Cum s-a născut povestea ALTRNTV și cum v-ați hotărât să deschideți și să conturați acest concept de shop?

ALTRNTV este un shop cu produse vestimentare pentru adulți și copii, încălțăminte, accesorii, cosmetice și produse home-deco create din materiale sustenabile cu tehnici de producție prietenoase cu mediul și pielea. Un marketplace pentru cei care doresc să facă cumpărături sustenabile.

Și vom oferi câteva exemple de produse pe care le numim sustenabile: bluze, rochii, pantaloni, tricouri, din bumbac organic cu certificare Global Organic Textile Standard sau OEKO-TEX, sau realizate din material textil rămas în urma croirii altor produse, prin tehnica patchwork. În shop există și cămăși realizate din alte 3-4 cămăși reciclate sau rochii realizate din 2-3 tricouri reciclate. Există și produse care sunt colorate natural, folosind plante.

Încălțămintea este fie din jeans reciclat, PET reciclat, bumbac reciclat și accesoriile: cercei din plastic reciclat, cercei și broșe din taste provenite de la tastaturi folosite, bijuterii din resturi de skateboarduri, din ceramică la care designerii au folosit pigmenți naturali, cercei și pandantive din lemn reciclat și altele.

La produsele de home-deco, găsiți lumânări din ulei uzat reciclat produse la Timișoara, figurine decorative din lemn recuperat și vaze realizate din carton reciclat sau cofraje de ouă reciclate. Găzduim în spațiul nostru și o lucrare pe pânză realizată din 5 perechi de jeans reciclat, de către o tânără absolventă a UNARTE. Cel mai simplu este să vii să ne vizitezi și să începi o călătorie printre produse sustenabile made in Romania.

ALTRNTV a apărut din dorința de a avea și în București, ca în alte capitale europene opțiuni sustenabile pentru cumpărături sustenabile. Și din moment ce știam că există designeri care fac produse din materiale sustenabile și folosesc tehnici de producție verzi sau aproape verzi, ne-am decis că e timpul să avem curajul să începem această nouă călătorie.

Echipa noastră, Alina și Daniela lucrează împreună timp de 10 ani, ani în care am dezvoltat proiectul de cabinete stomatologice mobile Zâna Merciluță, am creat brandul de produse vestimentare sustenabile ateliermerci.ro și acum, am deschis ALTRNTV. În plus, a apărut și oportunitatea de finanțare oferită de acceleratorul NESsT și IKEA Social Entrepreneurship, deci putem spune că mai multe oportunități “ne-au găsit” și „le-am găsit”!

Cui se adresează el? Ce branduri aveți listate și ce vă propuneți de la acest proiect?

Îi așteptăm în shop pe toți cei care deja știu de ce important să consumăm produse responsabile, precum cele enumerate mai sus, care revalorifică anumite materii prime, au o amprentă mai mică de carbon și sunt astfel mai bune pentru planetă și pentru pielea noastră.

Însă îi așteptăm și pe cei care vor să devină consumatori responsabili, cei care acum își pun întrebări despre produsele pe care le consumă (dacă pot fi reciclate sau poate fi prelungit ciclul de viață sau dacă acestea poluează).

La ALTRNTV găsiți produse de la Culcuș, Atelier Merci, NoirMorphosis, Stycle, OilRight, Bewise, GLOM, Yko-Yko, Deplin, Hodaia, Buva, Boobie Love, Devla Accessories, Neted, Huna, Katerini, Lailui, Ludic, One shirt, Poartă-mă cu flori, Pottery Paw, Stycle, Smoosh, Get Lit, Marrara, Zizzou, Fizic, Sacosh, Paul&Jo, Panseea, Odyssee.

Le propunem oamenilor să facă cumpărături responsabile, într-un ritm mai încet, să transforme vizita în shop într-o călătorie printre opțiuni sustenabile, în timp ce savurează o cafea de specialitate de la ALT COFFEE, cafeneaua integrată în spațiul nostru.

Ce sperați să se întâmple în Cartier în următorii ani în materie de retail ? Dar de oferta creativ-culturală ?

Sincer, credem că este nevoie de două adoptarea a două direcții importante pentru ca acest cartier să se dezvolte: renovarea clădirilor din cartier (probabil știți că bd. Regina Elisabeta era pe vremuri dedicat cinematografelor, multe dintre ele acum în paragină). Aceste clădiri în ruină nu încurajează bucureșteanul sau turistul să își extindă plimbarea în cartier. Însă dacă aceste clădiri ar fi renovate spre a fi deschise publicului prin spații comerciale deschise, cartierul ar fi mult mai dinamic și vizitat, ceea ce înseamnă dezvoltare și pentru businessurile din cartier.

Credem că și Bd. Regina Elisabeta ar trebui redat pietonilor în weekend, așa cum se întâmplă cu Calea Victoriei. Ar oferi oamenilor mai multe opțiuni pentru plimbare, vizibilitate inițiativelor din cartier și ar diminua amprenta de carbon, măcar pentru două zile pe săptămână în timpul verii.

A doua direcție vizează înverzirea cartierului și îngrijirea și renovarea grădinii Cișmigiu. Este nevoie de mai mulți copaci, zone verzi ca să încurajăm mai multă mișcare a pietonilor în cartier. Când există zone cu pomi, cu umbră, oamenii sunt mult mai tentați să viziteze zona pentru că opțiuni unde să “se ascundă” când este prea cald.

Care este relația pe care o aveți cu vecinii/cu strada pe care vă aflați/istoria ei, inclusiv cea recentă?

Încercăm să încheiem parteneriate cu vecinii, de schimburi de produse și servicii (de ex. Balls, care se află chiar lângă noi) și ne-am bucura să reușim să facem cât mai multe parteneriate cu businessurile din cartier și să ne informăm reciproc clienții de locurile care merită vizitate din cartier.

Ce măsuri sau activități mici credeți că ar putea să schimbe și să contribuie semnificativ la creșterea calității vieții în mediul urban?

Așa cum scriam mai devreme, “înverzirea” orașului ar crește mobilitatea pietonală în oraș, un traseu pentru biciclete mult mai extins și nu în ultimul rând regenerarea urbană prin renovarea clădirilor din oraș și redobândirea unei utilități pentru rezidenți și turiști ca spații comerciale, spații culturale.

Ce alte spații sau business-uri din Cartier ați mai recomanda sau frecventați?

Nu ar fi corect să numim unele businessuri și pe altele nu. 😊 Totuși recomandăm ca fiecare om să consulte Harta Cartierului Creativ pe https://cartierulcreativ.ro/harta-retea/ și în timp să viziteze toate inițiativele din cartier.

ALTRNTV poate fi găsit fizic pe Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 26, și online pe Facebook și Instagram.