Micro-Cartiere și Zone Creative

Cartierul Creativ este un proiect de poziționare a unei zone centrale din București, un demers inițiat de către The Institute în anul 2017, în urma unui research din care reieșea că un număr mare dintre business-urile creative și din organizațiile și operatorii culturali locali, precum și multe studiouri și ateliere de creație din București sunt coagulate în zona Grădinilor Cișmigiu, respectiv în zona cuprinsă între Bd. Elisabeta și Calea Griviței, respectiv între Buzești și Calea Victoriei.

Tot aici însă sunt centrate și multe dintre instituțiile culturale cheie ale orașului – muzee, teatre, Ateneul etc, precum și cele mai importante ancore academice- Universitatea Națională de Artă și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

Această suprapunere de universuri creative, precum și proximitatea lor, alături de experiența căpătată în urma a patru ediții de Romanian Design Week, din care se decantase nevoia de proiecte multidisciplinare și de spații și contexte de dialog creativ, au convins echipa TTTT că este necesară demararea unui proiect-umbrelă, un demers-proces, care să urmărească de fapt posibilele efecte ale unui ecosistem creativ la nivelul dezvoltării calității vieții urbane, respectiv un proiect care presupunea, pe de o parte un proces de community building, indexarea și listarea entităților din zonă, precum și generarea unor instrumente de comunicare sau contexte care să faciliteze cross-contaminarea creativă și creșterea vizibilității evenimentelor, proiectelor sau produselor inițiate sau desfășurate în această zonă!

Astfel, proiectul Cartierul Creativ a demarat prin definirea acestei comunități creative și prin dezvoltarea unor instrumente de comunicare dedicate acesteia, de la pagini de social media, site, un ziar și, mai recent, o emisiune radio. Mai mult, Cartierul Creativ și-a dorit să analizeze această comunitate și din perspectiva domeniilor creative, precum și să genereze micro-proiecte, co-produse în parteneriat cu organizații cheie din Cartier sau care împărtășesc valori  și preocupări legate de oraș, fie că vorbim despre placemaking, antreprenoriat creativ, efervescență creativă sau branding de oraș. 

Anul acesta, alături de partenerii de la Nod Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA – Deschidem Orașul, am dorit să generăm un dialog esențial în jurul sit-ului Berzei 21, un sit industrial de peste 20.000 mp aflat în Cartier, aflat în proprietatea PMB, ce ar putea deveni cel mai mare și complex hub sau centru cultural și creativ din oraș. 

Subiectul este însă mai larg și vizează de fapt modalitatea prin care sectorul cultural-creativ poate contribui în mod direct la revitalizarea spațiilor sub-utilizate sau abandonate, un subiect atât de acut pe agenda bucureșteană, un oraș perceput în primul rând ca având un contrast enorm și o distanță mare între potențialul fondului construit și realitatea clădirilor (de multe ori de patrimoniu) abandonate și aflate într-un stadiu acut de deteriorare. 

În completarea acestor parteneriate, alături de cei de la ARCEN am dezvoltat tot anul acesta proiectul din jurul Așezămintelor Brătianu, iar în perioada următoare ne dorim să ne uităm mai atent la patrimoniul construit și atât de spectaculos din această zonă, dar și la rolul dialogului multidisciplinar și al sectorului asociativ în creionarea viitorului orașului în general. 

Pentru că astăzi, mai mult ca oricând, rolul industriilor creative în creșterea calității vieții urbane este mai vizibil și mai important ca niciodată, ne propunem să dezvoltăm și o hartă print a Cartierului destinată turiștilor și a celor care doresc să descopere mai multe despre acest ecosistem creativ, precum și despre oferta culturală a zonei. 

Tot începând cu acest an ne dorim să dezvoltăm un kit de Cartier, la care cei din rețea să poată apela și să reluăm îndeaproape procesul de dezvoltare comunitară, de această dată cu focus pe 5 micro-zone ale Cartierului, definite astfel: 

Zona 1 – Amzei
Zona 2 – Sala Palatului- Brezoianu- Elisabeta
Zona 3 – Buzești -Berzei- Berthelot
Zona 4 – Grivița- Știrbei Vodă- Berthelot-Luterană
Zona  5 – Piața Revoluției- Calea Victoriei-Elisabeta 

Fiecare zonă va fi în focus pentru o perioadă de 3-4 luni, perioadă în care încercăm să o (re)descoperim, să îi spunem poveștile, să o străbatem în lung și în lat și să descoperim comunitatea creativă din spatele ei, încercând totodată să generăm contexte prin care aceasta să discute și să își descopere nevoile sau resursele comune, din convingerea că prin dialog și colaborare poate deveni mai rezilientă și mai eficientă. 

Începând cu această lună așadar, vă propunem un zoom in și o luuuuuungă plimbare prin zona Amzei, o zonă extrem de populară, dominată simbolic de Piața care îi dă numele, încă parțial închisă și sub-utilizată, dar și de efervescența business-urilor locale din zona de HoReCa care și-au deschis porțile aici și care completează interesant destinații culturale precum Ateneul Român sau Muzeul Național al Literaturii Române.

Zona Amzei este definită între Str. Mendeleev și Calea Victoriei, Bd. Dacia și Episcopiei și este, cel puțin în ultimii 2-3 ani percepută ca una dintre cele mai hip și populare zone ale orașului, efect datorat, pe de o parte străduțelor cu farmec din zonă, precum și a unor cafenele și baruri ancoră, care au revitalizat zona, precum A1 sau M60, dar și unor proiecte mai recente, precum Străzi Deschise (Calea Victoriei) și multor business-uri care au apărut în perioada pandemiei aici: celebrele (deja multe) spații ce oferă înghețată artizanală, precum și pizzeriilor și cafenelelor ce transformă zona într-un adevărat spațiu de socializarea urban, pe alocuri gălăgios și tot timpul agitat. 

Așadar, am dori pentru următoarele luni să descoperim cu ajutorul vostru avantajele și limitările zonei, precum și să ne imaginăm scenarii de viitor pentru aceasta, analizând  ce îi lipsește și ce nu, ce poate și ce ar trebui să devină. 

Walk with experts

Mai mult, ne dorim să dăm startul unei serii de plimbări cu experți diverși, pentru a sublinia diferențele de perspectivă dintre aceștia, dar și cât de importante sunt ideile convergente și trans-disciplinare. De la sound designeri, peisagiști și până la stiliști și bucătari, ne dorim să descoperim aceste micro-zone prin ochi diverși și ageri.

So…stay tuned și ne vedem prin Amzei! 

*

Toți cei care doresc să solicite harta, kit-ul sau doresc să primească elemente de branding de cartier (stickere și obiecte decorative) ne pot scrie la adresa hello@cartierulcreativ.ro pentru a stabili detaliile logistice. 

**

Pentru mai multe detalii despre misiunea și obiectivele Cartierului, dar mai ales despre proiectele dezvoltate de și în acesta, găsiți în  prezentarea Cartierului, dar și pe paginile de instagram și facebook