Salon Golescu, nostalgie în note muzicale

Aproape de Ateneul Român, la parterul unei clădiri vechi de pe Nicolae Golescu 17, ne orientăm simțul de aventură spre Salon Golescu, un restaurant al cărui design amintește de vremuri trecute.

Stilul elegant, eclectic, cu accente din anii ’20, ce te poartă armonios spre design-ul modern, te transpune într-un timp apus și te invită să profiți de fiecare secundă blocat într-o eră fascinantă, de film. Poate chiar în „Povestea pianistului de pe ocean”, pentru acest cadru ajutându-ne şi silueta de corabie și cele două hublouri, prin care te aștepți să vezi oceanul.
Iar din această atmosferă nu ar putea să lipsească muzica live de blues, jazz, soul, acompaniată de un meniu generos, de la burger şi salate, la deserturi de casă.

Pas în trecut prin Camera din Față

Dacă unele locuri ale Cartierului Creativ ne trezesc pofta de a călători, altele ne creează impresia că există și locuri în care acele de ceas ne pot purta în trecut. Aşa se întâmplă şi când întrăm în Camera din faţă, cafenea parcă uitată de timp, ce aminteşte de modelul camerelor de odinioară: intri timid și aștepți ca o bunicuţă să vină în întâmpinarea ta.

Dintr-un ziar ce ne dezvăluie şi meniul descoperim că locul s-a născut „dintr-o acerbă căutare de bun gust şi acel autentic românesc nostalgic”, pe care confirmăm că le reuneşte perfect. Intimitatea locului, redată de Paul Licşor și confirmată de pozele cu bunicul său de pe perete, aminteşte de un loc familiar, calm, ferit de timp şi asta îi conferă unicitatea.

Bucureştiul de altădată e regăsit aşadar pe Mendeleev 22, în Camera din faţă.

Podstel Umbrella adăpostește turiști din toată lumea

Casa în stil neo-bizantin de pe Strada General Christian Tell 21, construită acum aproape 100 de ani, continuă povestea Podstel Umbrella începută în Bucureşti de doi prieteni pasionaţi de călătorii, care, după o aventură ce i-a purtat în peste 50 de ţări, s-au decis să creeze aici o comunitate.

Celor trei co-fondatori le place să numească hostelul „a point of direction” în aventura ta, un loc de întâlnire al comunităţii locale cu turiştii veniţi să exploreze, să lege prietenii şi să împărtăşească experienţe, fie că vorbim de muzică, filme sau mâncăruri. Îndemnul lor este „Share experience, connect!”

De la Postel Umbrella, continuăm plimbarea cu cele mai importante lucruri în bagaj: amintiri, prietenii şi cu promisiunea de a căuta în fiecare ţară a lumii viitoarele Podstel-uri Umbrella.

La Bandit Specialty Coffee cafeaua de origine își atinge potențialul maxim

Bandit Specialty Coffee înseamnă atitudine și personalitate. Iar acest lucru se vede atât în designul spațiului, realizat de Coplanar și arhitectul Andrei Rotariu, cât și în cele mai mici detalii, de la modul cum este servită cafeaua și până la atenția pe care o primește oricine le trece pragul.

Bandit înseamnă Cosmin Mihailov și Kami Chirazi, cei care au gândit conceptul cafenelei, dar și Alina și Andreea, cele care au grijă de spațiul din George Vraca nr. 7 în fiecare zi și îl însuflețesc cu implicarea și energia lor. Aici găsești cafea de specialitate furnizată de cele mai bune prăjitorii din Europa.

Cosmin, care și-a început cariera în specialty coffee în 2008, în Marea Britanie, spune că “Bandit este locul unde știi că mereu o să primești același nivel de calitate, fără fluctuații, fără dezamăgiri și cu focus strict pe specialty coffee, și am dovedit asta în ultimii 3 ani. Am servit peste 280 de origini diferite, fiecare cafea fiind extrasă în funcție de caracterul ei special.”

Bandit înseamnă un produs de calitate înaltă, care este servit constant la același nivel, și care vine atât cu o experiență senzorială „on point”, cât și cu o experiență de customer service creată în jurul comunității din jurul cafenelei.

Come and taste it!

De ce să mergi la Puro & Bio chiar și iarna

În mintea multora, Puro & Bio de pe Câmpineanu nr. 20 este sinonim cu înghețata artizanală, făcută cu simț de răspundere, ingrediente de calitate și lapte din belșug. Și așa și trebuie să fie. Însă, Puro & Bio înseamnă mai mult de atât. E felul perfect în care îți poți începe ziua, cu o cafea bună sau un ceai alături de o prăjitură delicioasă din selecția lor extinsă, e locul unde poți mânca de prânz, pentru că au un meniu complet în fiecare zi, dar și locul unde te poți deconecta după o zi lungă de muncă, participând la unul dintre evenimentele organizate periodic aici. În plus, au „înghețată caldă”, vă lăsăm pe voi să o descoperiți, și chiar și supă cu înghețată, dar de parmezan sau gorgonzola, de data aceasta.

Puro & Bio înseamnă o experiență gastronomică autentică și completă.

5 to go și în Cartierul Creativ

În Cartierul Creativ sunt două cafenele 5 to go. Una pe Ion Brezoianu nr. 28-30 și o alta pe Știrbei Vodă nr. 96. Ambele francize o au în spate pe antreprenoarea Pascale Misăilă, care a decis să investească alături de soțul său în conceptul gândit de Radu Savopol și Lucian Bădilă.

“Ideea de business nu îmi era deloc străină, asta pentru că experiența mea de antreprenor a început cu mult înainte de deschiderea cafenelei. Coordonând o serie de alte activități cu un specific total diferit, am fost atrasă de noutatea conceptului 5 to go. Ulterior, l-am întâlnit pe Radu Savopol, cel care a pus bazele acestei povești de succes, și am admirat modalitatea în care a pus în practică o idee deja existentă în piața din România: vânzarea cafelei de tip to go. Ceea ce m-a determinat să fac parte din povestea acestui brand românesc a fost felul creativ în care se întâmplă lucrurile: de la design-ul cafenelei, la atmosfera și calitatea serviciilor.”, ne-a spus Pascale în timp ce savuram un cappuccino la 5 to go Brezoianu.

De la 5 to go îți poți lua cafeaua la pachet când te plimbi pe Brezoianu, dar o poți savura și pe loc. Cele câteva măsuțe creează exact atmosfera confortabilă și intimă care te ajută să-ți ordonzi gândurile înainte de o zi plină. Pentru cei care își doresc un gust mai special, aici găsești și cafea de specialitate, sortimentele schimbându-se periodic. Iar cafeaua va merge foarte bine cu o brioșă, o felie de tartă sau chiar o pasteis de Nata.

Energiea – îți dă de vorbit

Interviu cu Raluca Șoșa – owner Energiea

Strada Ion Brezoianu debordează de creativitate, inovații, pasiuni și experiențe urbane. La intersecția cu strada Lipscani, pe Ion Brezoianu 4, găsim rețetarul unei seri pline de energie petrecute cu ai noștri: o mână de preparate care activează papilele gustative, un amestec de băuturi care aduc voia bună la masă, un strop de muzică relaxantă, toate lăsate mai apoi la discutat în cuptorul Energiea… la temperatură moderată.
Așa decurge fiecare zi, și noapte, la Energiea, încă din anul 2012, când Raluca Șoșa a decis să creeze o poveste care să îndeplinească dorința oamenilor de a avea un spațiu confortabil unde să poată discuta și împărtăși idei. Ea spune că au construit un business cu feeling, care să transmită acel sentiment de apartenență oamenilor… noi spunem că a reușit.

Care este contextul care definește Energiea cel mai bine? 

Fix sloganul nostru actual: Energiea – îți dă de vorbit din 2012, și la propriu, și la figurat.

Cum a venit ideea de a deschide Energiea? Cum s-a născut ideea businessului?

Ideea de a deschide Energiea a venit natural, a fost evoluția noastră spre maturitate. Până să apară Energiea, reușisem să punem pe picioare și să creștem Expirat, unul dintre primele cluburi din București. Expirat a crescut la fel de natural și organic, în același timp cu noi. Dar, odată cu vârsta, deși e distractiv să prinzi răsărituri, să bei shoturi pe bar, să trăiești mai mult noaptea, începi să vrei să stai jos la o masă, să bei un pahar de vin sau o bere, în tihnă, cu prietenii, să mănânci ceva… Acesta a fost momentul când clubul nu a mai fost suficient și ideea unui pub a început să prindă teren în mințile noastre. Așa s-a născut Energiea.

Cum ai descrie Energiea în 5 vorbe/cuvinte?

Energiea e unică (pentru că e de sex feminin!), confortabilă, safe, socială. Iar dacă ar fi o persoană, ar fi un povestitor foarte fain.

Ce face ca Energiea să fie remarcată printre atâtea și atâtea restaurante?

Este acolo zi de zi, constantă, adaptată la azi, simplă, autentică și prietenoasă.

Cum se încadrează Energiea în Cartierul Creativ? Cum se înțelege cu vecinii?

Ai spus-o chiar tu în întrebare: este o vecinătate! Adică, vorbim de oameni și afaceri mișto, scattered around, within walking distance. Serios, acum! Fiind consumator de Cartier Creativ, ce să-ți dorești mai mult de atât: să ieși în oraș cu bicla sau să mergi pe jos și să găsești cam tot ce-ți place într-un areal în care indiferent de locația spre care alegi să te îndrepți, faci maximum 10 minute. Bei o cafea, te oprești într-o galerie, treci pe la prietenii din agenție, faci un pic de shopping de autor, mănânci ceva bun și te vezi cu oameni dragi la un pahar.
Vecinii, cu unii dintre ei ne știm de mult, ne-am cunoscut la club cu mulți ani în urmă, cu alții ne-am cunoscut la diferite evenimente, cu alții am colaborat în diferite instanțe, despre alții am citit… Toți sunt faini!

Dacă ar fi să vă imaginați cum ar arăta Cartierul Creativ în 10 ani, ce ați spune? Care ar fi parcursul businessului?

Dacă Bucureștiul își păstrează ritmul de creștere de acum, atunci Cartierul ar trebui să devină neîncăpător, ar trebui să se extindă și să se diversifice.
Noi probabil că am continua să facem fix ceea ce facem și acum, dar cu siguranță că ne vom adapta și este foarte posibil ca în viitor să mai deschidem ceva. Evident, tot în domeniul în care activăm și, de ce nu, tot în zonă.

Van-ul cu burgeri transformat în bistro

Burger Van a fost primul food truck din București și, încă de la început, ideea lui Alexandru Manole, cel care a gândit și concretizat conceptul, a fost să recreeze vibe-ul van-urilor din Londra sau Berlin a căror mâncare a încercat-o deseori în călătoriile sale.

Pe măsură ce burgerii au devenit din ce în ce mai cunoscuți și apreciați, a apărut Burger Van Bistro și mai apoi Burger Van Home. Bistroul Burger Van de pe George Vraca nr. 4 ne place pentru diversitatea de burgeri delicioși din care putem alege, inclusiv varianta veggie, de asortat cu o bere craft sau o cola artizanală, pentru atenția investită în detalii – burgerii sunt pregătiți separat de locul unde pot fi savurați, și pentru decorul minimalist și confortabil pus în valoare de lumina caldă și mobilierul din lemn natur.

În plus, au și supe, sandviciuri, salate, garnituri și cartofi dulci…yummi!

Oficiul 1 – aduce poșta din era prohibiției

Plimbându-te prin Cartier, cotești stânga pe strada Matei Millo, care adăpostește ultimele scrieri ale Luciei Demetrius, prozatoare cunoscută din epoca marilor clasici. În partea dreaptă, îți captează atenția un vechi oficiu poștal, de unde oamenii obișnuiau să-și ridice coletele, însă acum este doar o altă clădire gri a Bucureștiului… cu o bicicletă în geam.

Uneori, ușa de la intrare este întredeschisă și, dacă ești curios, poți păși în vechiul oficiu poștal. Aici vei descoperi o ușă cu cod. Alteori, îți încerci norocul, ceri indicații oamenilor din cartier și urmezi indicii generale care te conduc înapoi în perioada anilor ‘20. Timpurile prohibiției americane sunt aduse în prezent printr-o construcție în stil bauhaus, cu pereți gri care contrastează cu scaunele roșii, după modelul oficiului de afară. Barmanii îți vorbesc lejer, sunt școliți în ale cocktailurilor și se joacă cu aromele și creează propriile băuturi, pentru fiecare în parte. Oficiul 1 este un loc aparte al cartierului, care-ți destăinuie povești ale începutului de secol trecut, după modelul barurilor din Amsterdam.

Fix – băuturi botanice pentru fauna bucureșteană

Cu un etaj mai sus în Palatul Universul, la nivelul 1, te așteaptă un șamanism modern adaptat rețetelor de cocktail.

La Fix se combină tot felul de plante și ierburi tipice Estului Europei sau exotice, până ies acele poțiuni magice care te seduc cu aroma lor specială. Iar ambientul completează fericit specificul barului prin instalații artistice centrate pe plante și pe universul lor vegetal.