AMZEI on Display

AMZEI este un prim demers strategic de revitalizare urbană prin intermediul economiei creative locale, inițiat de către Cartierul Creativ și The Institute, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Banca Transilvania, ce are ca obiectiv generarea unei destinații culturale în inima orașului, dar și analizarea și pilotarea unor scenarii posibile de regenerare a Pieței Amzei. Prin crearea unei noi destinații culturale în inima orașului, demersul AMZEI creează un spațiu de dialog și de socializare interdisciplinară, care abordează teme legate de dezvoltarea urbană strategică, prin scenarii de revitalizare a spațiilor subutilizate și pilotează o parte dintre acestea în zona Amzei.


AMZEI se traduce într-un program de evenimente creativ culturale și de pilotări de activări și funcțiuni, ce urmează să aibă loc începând cu luna iunie 2023 în mai multe dintre spațiile din zona Amzei și este compus din mai multe formate. Dintre acestea,  AMZEI ON DISPLAY este un program de expoziții dezvoltate în jurul unor concepte curatoriale pe teme legate de oraș, cu focus pe comunitățile creative ale acestuia, dar și pe practici colaborative și interdisciplinare, expoziții ale căror concepte variază între preocupări din sfera ecosistemelor urbane sau a memoriei subiective și afective asupra orașului, la teme legate de revitalizarea spațiilor de utilitate publică. Acestea vor fi completate de concepte expoziționale dezvoltate pe parcursul anului de către parteneri culturali locali sau din comunitatea Cartierului Creativ.


Primul sezon Amzei On Display va fi marcat de lansarea a două concepte expoziționale originale, ce urmăresc istoria zonei și a orașului, prin intermediul unor instalații interactive și de consultare publică, precum și a unor compoziții site specific : Amzei Atunci și Acum și Amzei (Re)Aranajată. De la bob la farfurie. Expozițiile își propun să fie un prim demers pentru contextualizarea discursului despre potențialul pe care zona îl are pentru oraș și vor fi expoziții laborator, respectiv vor propune vizitatorilor să completeze conținutul prin propriul aport, să își exprime opiniile legate de maniera în care zona poate deveni mai vie, dar și să își creeze propriile compoziții.


Amzei Atunci și Acum
Expoziția este dezvoltată de către Cartierul Creativ, în parteneriat cu BAZA. Deschidem Orașul și își propune să prezinte cele mai importante etape istorice ale Pieței Amzei și ale țesutului urban de aici, investigând maniera în care acesta a evoluat, în paralel cu prezentarea unor istorii subiective și afective pe care rezidenții și antreprenorii de aici le au cu zona și încercând să genereze și să starteze totodată un proces de implicare și consultare publică despre potențialul zonei. Expoziția va fi un work in progress, aceasta va fi completată pe parcursul celor 5 săptămânii de însăși aportul vizitatorilor, urmând ca la finalul lunii iulie să fie descoperim cu toții forma sa finală. 

Amzei (Re)Aranjată. De la Bob la Farfurie
#AranjatedeLiana

Pe lângă expoziția dezvoltată în spațiul Amzei Creative Corner, vizitatorii vor admira și o expoziție instalație realizată în colaborare cu Liana Popa, parte din demersul #AranajatedeLiana, ce își propune o descompunere și o (re)aranjare creativă a elementelor specifice pieței (de atunci și de acum), printr-o serie de planșe și compoziții de mari dimensiuni, inspirate din elemente descoperite în Piața Amzei. Aceasta va avea și o componentă interactivă, prin care vizitatorii își vor crea propriile compoziții originale, tot în Piața Amzei.

Amzei face parte din inițiativele și demersurile semnate de Cartierului Creativ, un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureștiului, o inițiativă The Institute, care își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din această zonă, din dorința de a contribui la creșterea calității vieții și din speranța că poate contribui la schimbarea narațiunii Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței creative locale.

***

AMZEI este un demers al Cartierului Creativ, un proiect The Institute
Prezentat de: Banca Transilvania
Susținut de: Primăria Sectorului 1
Partener strategic: Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Dezvoltat împreună cu BAZA. Deschidem Orașul
Parteneri media strategici: PRO TV, Rock FM, Hotnews, Euromedia, YOOH
Parteneri media: Radio România Cultural, Igloo, Revista Zeppelin, B365, feeder.ro, IQads, Zile și Nopți, Lovedeco
Partener monitorizare: MediaTrust