ArtHalle - O nouă încăpere dedicată artei
Străzile Cartierului găzduiesc unele dintre cele mai nonconformiste galerii unde lucrările artiștilor contemporani își găsesc mereu adăpost, iar noi le descoperim la fiecare pas și împărtășim poveștile lor cu voi.
Mergând pe Strada General Constantin Budișteanu, atenția ne este atrasă de gardul gri, impunător care tăinuiește o galerie din Cartierul Creativ: Arthalle.
Deschisă în anul 2018 de către Dan Andrei și soția sa, Diana Andrei, Arthalle reprezintă locul ideal unde tinerii artiști pot fi expuși și promovați ca la carte. Atât Diana, cât și Andrei, au crescut fiind înconjurați de artă, așa că promovarea artiștilor care, din păcate, nu au vizibilitatea necesară, este a doua lor natură.
„Ne asumăm misiunea de a educa publicul, de a-i deschide orizontul, ca mai apoi să cumpere arta în detrimentul pereților goi sau al posterelor anonime și banale achiziționate din magazinele de decorațiuni.”
Andrei, ne poți spune care este poziționarea galeriei și ce alte funcțiuni aveți în vedere pentru viitor în spațiul din Budișteanu ?
Împreună cu soția mea, Diana Andrei, care este și curatorul principal al galeriei, am construit un program curatorial bazat pe artiști tineri, absolvenți ai instituțiilor de artă din București, Cluj, Timișoara, artiști care au ceva original de spus în contextul pieței internaționale de artă.
Selecția este bineînțeles subiectivă, orice galerie prezentând artiștii care se potrivesc planurilor și viziunii asupra evoluției pieței de artă. Noi am ales să lucrăm în special cu tineri deoarece credem că o colaborare cu o galerie îi va ajuta și direcționa în carieră, le va oferi posibilitatea de dezvoltare și evoluție mult mai facilă decât pe cont propriu. Iar asta va fi și în beneficiul ArtHalle.
În viitorul apropiat vom deschide o a doua galerie în mansarda noastră, un spațiu dedicat celor ce vor să înceapă o colecție de artă. Un spațiu Affordable Art, ce va cuprinde desene, gravuri, printuri de artă, ediții limitate, sculptură mică, ceramică, bijuterie, cu prețuri între 50 și 1000 de euro, o alternativă la deșuetele tablouri lipsite de valoare din magazinele de mobilă și decorațiuni.
Cum ai descrie piața de artă din România și ce anume consideri că este specific acesteia?
Piața de artă din România seamănă foarte mult cu ce se întâmpla în muzica românească acum 20 de ani: nimeni nu cumpără arta, așa cum nici atunci nu se asculta muzică românească. Au apărut între timp casele de producție, managerii și încet, încet, piața muzicală a început să funcționeze. Cam așa se întâmplă lucrurile și în piața de artă. Nu prea există galerii, marea majoritate se feresc să comunice că fac comerț cu artă, de parcă ar fi o rușine, de parcă artiștii nu ar trebui sa trăiască din vânzarea muncii lor. Se merge foarte mult pe mici înțelegeri și colaborări cu instituții de stat, expoziții la care nu participă decât artiștii și prietenii lor - este o piață care s-a născut de mult, dar e anorexică și respiră greu.
Pe de altă parte, faptul ca piața de artă este așa acum, reprezintă un beneficiu pentru artiști și pentru galeriile care vor apărea. Există o mulțime de potențiali clienți care nu au fost încă atrași spre achiziția de artă, iar prețul artei românești este foarte scăzut, deloc prohibitiv, deci poate fi achiziționată și nu este deloc complicat de stabilit o direcție ascendentă a cotelor de piață pentru artiștii ce se vor dovedi valoroși.
Care este relația cu vecinii de cartier, fie că vorbim de alte galerii sau spații creativ-culturale din zonă, fie că discutăm despre arhitectura caselor din jur?
Suntem de curând sosiți în cartier, chiar dacă fiecare dintre noi avem legături vechi în zonă, și mulți artiști de-ai noștri au făcut școala la Universitatea de Artă. Eu am copilărit în zonă și am avut atelierul pe strada Popa Tatu vreme de vreo 5 ani, așa că încă explorăm Cartierul. Am trecut pe la J’ai Bistro și pe la vecinii de la Voila, ne-am cunoscut cu cei de la Insula 42, o vizităm din când în când pe Carmen Secăreanu, și bineînțeles că ne aprovizionăm cu materiale de la toate magazinele de artă din zonă. Cafeaua, de obicei, ne-o bem în gădina galeriei unde avem o cafenea pe care o vom transforma și în spațiu de evenimente.
Cine este vizitatorul ArtHalle acum și ce sperați să devină acest spațiu în 5 ani?
Vizitatorii galeriei sunt în principal tineri, interesați de artă în general, dornici să descopere și să experimenteze, mulți lucrează în publicitate, IT, consultanță; sunt practic viitorii colecționari. Depinde de noi să îi atragem cu lucrări de calitate și expoziții originale.