PLATFORMA F O R - 9 arhitecți inovează și provoacă tot ce au învățat la școală
În 2017, nouă arhitecți timișoreni s-au hotărât să construiască împreună ca să dovedească că nu activează într-un domeniu individualist și solitar. Și-au spus F O R și de atunci își fac munca prin metode adiacente profesiei: oferă servicii de proiectare în arhitectură, inovează prin design de produs și pun la dispoziție spații de muncă celor din industria creativă, pentru noi oportunități de colaborare și învățare.
Inițial, voiau să închirieze un spațiu pe care să-l amenajeze în funcție de nevoile lor. Știau că vor să fie pe malul Begăi, să aibă o curte și, ideal, să fie o clădire industrială. Căutările au durat aproape an.
Apoi a apărut oportunitatea de a cumpăra fosta Fabrică de Ulei și Săpun AZUR, aflată la jumătate de oră de mers de centrul orașului. Așa a apărut spațiul FABER, cunoscut în Timișoara drept locul comunității creative. Renovarea și consolidarea au durat doi ani. Fiind clădire veche, șantierul a venit cu provocări: investiții în consolidare mai mari decât anticipaseră și discuții dificile despre bani în echipă. „A fost o experiență deopotrivă excepțională și dureroasă”, spune Sergiu Sabău, arhitect, co-fondator F O R și investitor FABER.
Cinci antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural cumpărau în 2018 clădirea și terenul cu 450.000 euro.
Însă oricât de dificil le-a fost, au continuat și pentru că au vrut să demonstreze contrariul celor auzite de la profesori în timpul studenției. „Venim dintr-o generație căreia i s-a spus, în contextul societății noastre, că nu suntem capabili să lucrăm împreună”, iar asta, spune Sergiu, „a dus la un vis: cum e să facem ceva împreună?”.
Sergiu Sabău, arhitect, și Alexandra Spiridon, designer de produs, în sediul F O R.
Inovare prin design
F O R are sediul la etajul doi în clădirea FABER. Când intri, în față sunt expuse produsele din ceramică pe care le creează, bucătăria și o masă din lemn la care echipa mănâncă împreună. În stânga e amenajat spațiul pentru dezvoltarea produselor de design, o imprimantă 3D, iar în dreapta sunt birourile de lucru ale echipei, alături de un spațiu de conversație cu fotolii și canapele, deasupra cărora e un tablou cu textul Make no more mistakes, pe fundal roșu.
Au amenajat spațiul astfel încât să creeze senzația de fluiditate în mișcare și să stimuleze productivitatea. Pereții sunt vopsiți în tonuri de gri și scot în evidență vegetația Begăi văzută prin ferestrele mari ale fostei fabrici.
Anul acesta, și-au propus să-și creeze propriul catalog de produse, iar în proces să inoveze prin design, pentru că „obiectele și spațiile care ne înconjoară au impact asupra calității vieții noastre”, spune Alexandra Spiridon, designer de produs F O R.
Folosesc ceramica ca materie primă pentru că e sustenabilă, rezistentă și poate fi spălată la mașina de vase. Au cumpărat o imprimantă 3D cu o tehnologie specială față de cele clasice, noutatea e că le oferă ocazia să creeze diverse tonuri de culoare.
Primul produs construit cu ajutorul imprimantei a fost un set de cafea format din căni de espresso, de cafea lungă și recipiente pentru lapte. În crearea designului au urmărit, în primul rând, ca interacțiunea cu produsul să fie ușoară, fluidă. Dar și să fie vizibil că e printat 3D, ca echipa să aibă ocazia să le vorbească clienților despre tehnologia care îi diferențiază pe piața de design din România și care „ne permite să acoperim toată zona de customizare de obiect”, spune Alexandra.
În catalogul de produse vor fi și obiecte de iluminat din fetru imprimate tot 3D. În crearea lor folosesc același proces ca în fabricarea pălăriilor: lâna naturală e presată la presiuni foarte mari, apoi întinsă cu ajutorul unei forme și a aburilor. În procesul de design s-au inspirat din natură și le-au dat forme de afine, zmeură și căpșuni. Inspirația vegetală au folosit-o și în crearea unor cupe de înghețată, vopsite în tonuri de verde, albastru marin și roz pal.
Alexandra Spiridon arată corpurile de iluminat din fetru pe care le creează în F O R.
Mare parte din produsele dezvoltate de F O R sunt folosite de angajații din companii care le comandă în număr mare, fie să le ofere cadou, fie pentru folosirea zilnică la serviciu.
Creează și produse de merchandising unde materia primă e ciocolata, pe care o iau de la Prospero, un laborator local din Timișoara. „Zona de servicii e importantă, ne solicită creativ și implică răspunsuri rapide”, spune Alexandra. Anul trecut au construit un complex hotelier din ciocolată pentru un investitor local din domeniul imobiliar.
Pe viitor vor să dezvolte produse incluzive care să țină cont de diversitatea naturii umane. Au început cu o cană de cafea imprimată cu litere Braille (nr.: alfabetul tactil folosit de persoanele cu dizabilități de vedere), când au folosit o tehnică cu laser ce taie și gravează automat caracterele alfabetului.
Cană cu litere Braille creată de echipa F O R.
Mare parte din timpul și energia de anul acesta le-au folosit ca să dezvolte noi produse, pentru că vor să devină vizibili pe piața de produs de design din România și să crească vânzările.
Lucru ce le-ar permite, pe lângă dezvoltare și inovare, ca fiecare membru al echipei să aibă ocazia să-și dezvolte noi abilități, zice Alexandra din fotoliul gri al biroului, „suntem ghidați de gândul că lucrurile bune se fac în echipe bune, iar la asta trebuie să lucrezi continuu, nu e ceva dat”.
În timpul programului Timișoara 2023, echipa F O R e gazdă pentru diverse activități creative și culturale precum concerte de muzică, conferințe și dezbateri, spațiu expozițional pentru Bienala Art Encounters.
Spun că FABER își îndeplinește misiunea gândită în 2018, „când era penurie totală de astfel de spații”, zice Sergiu desenând o linie orizontală în aer, în timp ce Alexandra îl privește spunând că „ăsta e succesul participării noastre la programul cultural”.
Când se va încheia Timișoara Capitala Culturală Europeană, își doresc ca optimismul și curiozitatea oamenilor să rămână în continuare părți din energia orașului, iar administrația publică locală și centrală să sprijine mai mult inițiativele culturale și creative.
Frumusețea Timișoarei în această perioadă stă în diversitatea de evenimente întâlnite la tot pasul, fie în centrul orașului, în centrul FABER sau în cartiere istorice precum Traian, pentru că toate arată nucleele ce fac parte din identitatea orașului. „Avem extrem de multe evenimente care îmbogățesc orașul”, spune Sergiu „dar ca tu să te îmbogățești, trebuie să fii deschis”.
***
Text de Roxana Tănăsachi
Fotografii de Seba Tătaru
***
Timișoara, Shine Your Light!
Credem cu tărie în puterea comunităților și știm că sectorul cultural-creativ local poate schimba spații, clădiri și chiar orașe.
De aceea, Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, partener principal al Timișoara Capitală Europeană a Culturii – TM2023, își propun să se uite cu atenție la ecosistemul creativ-cultural Timișorean, la spațiile de dialog și de cross-fertilizarea creativă de aici și să vă prezinte organizațiile culturale și oamenii care au făcut din Timișoara- Capitala Culturală Europeană a anului 2023!