Despre

Cartierul Creativ este un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureștiului, o inițiativă ce își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din această zonă, din dorința de a contribui la creșterea calității vieții și din speranța că poate contribui la schimbarea narațiunii Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței creative locale.

În acest sens, Asociația Cartierului Creativ a demarat dezvoltarea unei platforme și a inițiat coagularea rețelei Cartierului Creativ, a creat instrumentele necesare acestei platforme și dezvoltat proiecte și evenimente menite să contribuie la amplificarea coeziunii comunitare și la creșterea vitalității culturale a orașului.

Cartierul Creativ este situat în centrul Bucureștiului, gravitând în jurul Grădinilor Cișmigiu, între Calea Griviței, Bd Elisabeta, Cal. Bd. Vivtoriei și Buzești.

 

De ce aici?

Cartierul Creativ este cea mai efervescentă zonă din București, în ceea ce privește organizațiile cultural-creative, iar zona se bucură de cea mai importantă infrastructură culturală din România, fie că vorbim despre Muzee Naționale, Universitățile de Artă, Arhitectură și Muzică, Ateneul Român, Sala Palatului, Sala Radio sau infrastructura culturală alternativă a orașului. Cartierul Creativ este plasat în zona centrală a orașului, având o lungă și impresionantă istorie și care beneficiază de un patrimoniu construit remarcabil, devenind cu ușurință o alternativă turistică la centrul vechi.

Casele de cult din zonă sunt diverse și asigură un discurs religios divers și sunt o metaforă la diversitate, iar galeriile de artă din Cartierul Creativ prezintă cele mai noi perspective din arta contemporană. Aici găsești și multe exemple de spații culturale alternative sau street-art valoros și cele mai multe baruri cool, cafenele și restaurante pe km2, dar și toate petrecerile din oraș care contează.

 

Obiective CC

Cartierul Creativ lucrează la dezvoltarea comunității creative locale, la consolidarea parteneriatelor și a proiectelor creativ-culturale, la susținerea inovării și a dezvoltării publicurilor. De asemenea, proiectele Cartierului promovează îmbunătățirea diversității și a experiențelor culturale, construiesc un branding de oraș creativ și susțin o dezvoltare urbană sustenabilă și tactică.

 

Cum îndeplinim aceste obiective?

Obiectivele gândite de Cartierul Creativ sunt îndeplinite prin construirea comunității și prin dezvoltarea rețelei și a Asociației Cartierului Creativ, prin expunerea și promovarea creațiilor, a patrimoniului orașului și a scenei creative locale. De asemenea, platforma și rețeaua Cartierului Creativ sunt dezvoltate în mod continuu prin promovarea proiectelor cultural-creative organizate și dezvoltate de alte entități din rețeaua Cartierului, dar și prin dezvoltarea unor evenimente și concepte originale.