Despre

Probabil te întrebi ce înseamnă Cartierul Creativ. Cum ar putea creativ un cartier - o înșiruire aleatorie de oameni, clădiri, străzi, și o puzderie de porumbei? E cartierul un Transformer care și se distrează ca o singură persoană? Suntem oameni cartier? Putem spune că: da, chiar așa e.

Poti vedea Cartierul Creativ ca un mega-organism care ziua scoate super-idei și concepte de design noaptea dansează ca un fidget spinner. Ai vrea să fii prieten cu el și să-i dai Follow. Ti-ai dori să petreci weekend-urile și serile cu el. Nu ai cum să caști de plictiseală pentru că oriunde te uiti la el vezi fie o galerie de artă sau un muzeu, un studio de design sau arhitectură, o universitate de artă sau o cafenea abia lansată.Slide

Asta nu înseamnă că Giulești sau Colentina nu sunt cartiere creative. Sau că toate persoanele creative din București s-au relocat în masă în zona dintre Calea Grivitei și Regina Elisabeta. Nici vorbă. Doar că aici concentratia de creativitate pe metru cub o depășeste pe cea de oxigen la ce institutii academice de profil, muzee și agentii sunt în zonă.

 

De aceea, The Institute a avut toate motivele să lanseze o platformă anume făcută pentru a promova antreprenorii din industriile creative și artiștii și designerii în curs de afirmare. Doar o simplă privire pe hartă și o să-ti dai seama că e un origami al mintilor imaginative de azi și de mâine. A căror diversitate o poti observa în identitatea grafică a Cartierului, în acele forme geometrice ascuțite sau rotunjite colorate în roz, verde, negru și albastru, tot atâtea moduri caleidoscopice de a vedea viitorul Bucureștiului. Sau filtre care săsi coloreze serile. Și în seria de pictograme care descompune tot ce are Cartierul mai interesant într-un joc de Lego pentru adulti care cred în Moș Creativ.

 

Acum că te-ai familiarizat puțin cu ideea, trebuie să recunoaștem că proiectul Cartierului Creativ este un joc de strategie pe termen lung, un Minecraft în care “cuburile” sunt operele designerilor și artiștilor alipite prin viziunea antreprenorilor și entuziasmul susținătorilor lor.

 

Deocamdată, doar am apăsat pe “Play” și am făcut o primă listă cu jucători. Și pentru că e un joc, e și un pariu pe care îl facem uitându-ne la ce se întâmplă în alte orașe europene mai dezvoltate care și-au crescut cu grijă propriul Cartier Creativ până ce acesta merge sigur pe picioarele lui.

 

“We had a dream”. În care viitorul Bucureștiului stă în ceva pe cât de inefabil pe atât de concret: resursele creative și promovarea lor prin toate mijloacele. Ca în loc de Amsterdam sau Praga, să preferi un „city-break” chiar aici aproape, în Cartierul Creativ, unde poți să faci turism cultural de 5 stele printre clădiri care apar în romanele interbelice, să vizitezi galerii de artă cu lucrări care te pun pe gânduri și pe postat pe Insta, să calci pragul atelierelor de designeri recunoscuți și apoi să discuți despre ce te-a impresionat în cafenele și baruri cu concepte de Wallpaper Magazine.

 

Visul a început și tu ești parte integrantă a lui. La întrebarea “Unde ne vedem peste 10 ani?” răspunsul nu poate fi decât “În Cartierul Creativ”.