Block. Unblok

Block. Unblok este un proiect-pilot de resuscitat scara blocului, inițiat și semnat Designers, Thinkers, Makers, care a început în septembrie 2018, cu un workshop de design și fabricație cu studenți arhitecți, în cadrul Nod Makerspace, prin care se dorea reamenajarea scării blocului „Liric” de lângă Cișmigiu.
Am stat de vorbă cu Andrei Tache și cu Alexandra Mihailciuc, inițiatorii acestui proiect, care „s-a născut într-un București în care oamenii nu știu care ar trebui să fie standardele funcționale și estetice ale unui spațiu comun sau public, în general”, după cum mi-au explicat. „Istoria e complexă fiindcă blocul, prin natura lui, stă pe un nod de forțe greu de armonizat, mai ales în grupuri eterogene: probleme curente, interese mici și mari, resurse, divergențe, așteptări și deziluzii. Și pentru a contura starea lucrurilor, am hotărât să organizăm, în paralel cu sondarea și cu amenajarea scării, o serie de conferințe pe tema locuirii la bloc, cu Cristi Borcan, Tudor Elian, Șerban Sturdza, dar și o serie de Ateliere de resuscitat scara blocului, deschise celor interesați de acest tip de intervenții”, au povestit Andrei și Alexandra. Ulterior, conținutul prezentării a fost publicat sintetic și distribuit gratuit sub forma unui ziar, «Ghidul locatarului», mic tratat de resuscitare a spațiului comun, care este în continuare accesibil online. Scara blocului Liric a devenit astfel un exemplu de bune practici, dar și un obiectiv turistic în sine și este în continuare vizitată. „Da, vin tineri cu președinții scării lor de mână, indivizi și mici grupuri ce vor, probabil, «să vadă cu ochii lor» dacă e cu adevărat, dacă arată ca în poze, dacă merită. Curioși sau sceptici, critici sau proactivi, noua scară e un pas înainte pentru bloc și este un reper ce aduce lume în Cartierul Creativ”, ne-au explicat Andrei și Alexandra.

„Cei mai mulți orășeni locuiesc la bloc – conform statisticilor, cam două treimi – iar apropierea (dusă până la aglomerare) naște varii nemulțumiri legate de spațiu, vecini, administrație și altele. Aceeași apropiere este și cea care lipsește comunitățile de un spațiu de respirație în care să poată evalua, discuta și rezolva situațiile. E cert că, spațial și conceptual, blocul are limitele lui, iar dacă ele nu pot fi ușor împinse (sau extinse), ar trebui cel puțin ca în interiorul lor să facem ce se poate mai bine. Proiectul Bloc.Unblock a însemnat mai mult decât orice, apropierea de acest fenomen particular și înțelegerea parametrilor lui. Următorul pas, o soluție-catalizator pentru transformarea spațiilor comune prin design, arhitectură și implicare comunitară, încă are nevoie de un timp de dospit. ” – Andrei Tache, asociatiadtm.ro

Alte noutati