Atelierele Street Delivery

Prima ediție a Atelierelor Street Delivery, pe Edgar Quinet, a avut loc în luna iunie, în zona Universității de Arhitectură „Ion Mincu” (UAUIM), ocazie cu care operatorii culturali din zonă și-au deschis porțile, iar organizațiile preocupate de dezvoltarea sustenabilă a orașului au pregătit standuri și prezențe menite să abordeze teme legate de calitatea vieții, a spațiului public sau de mobilitate.
Astfel, pentru prima dată, în intervalul 7-9 iunie, pe strada Edgar Quinet, locurile de parcare au devenit locuri pentru creație, poezie, workshop-uri, cinema în aer liber, ping-pong, ateliere de merindare, tururi ghidate, jocuri de stradă sau intervenții artistice.
Modul Cărturești, Mestesukar Butiq, The Plot și curtea UAUIM au fost principalele „gazde” ale evenimentului, care a numărat și (alte) peste 20 de entități și organizații ce au transformat parcarea dintre Universitatea București și UAUIM într-un spațiu public… real, folosit, activ. Tot în contextul organizării acestui eveniment, au avut loc deja o serie de întâlniri pe tema revitalizării și renovării curții interioare a UAUIM, un proiect necesar și un gest de normalitate în oraș, un proiect care ar dovedi cum dialogul, colaborarea și creionarea unui scop comun pot genera reacții și beneficii în cascadă, în comunitate și… în oraș!
Justin Baroncea, unul dintre cei (foarte) implicați în acest proces, ne-a povestit despre demersurile care s-au făcut până acum, dar și despre planuri. „Am început să folosim curtea interioară la o serie de workshop-uri din cadrul UAUIM încă din 2016, iar anul trecut (2018, n.r.) am deschis pentru prima dată curtea dinspre Edgar Quinet către stradă și către public, alături de Studio Basar, Arhipera, Școala de la Bunești, Pandele Pandele și Aiurart, iar din 2019 s-a implicat și colectivul Street Delivery / Fundația Cărturești, împreună cu Ion Radu (Cărturești Modul) și colectivul The PLOT. Împreună cu cei de la The PLOT, vrem acum să ducem mai departe proiectul în perioada 2019-2020”, ne-a explicat acesta. „În primul rând, va presupune reducerea numărului de locuri de parcare, gruparea mașinilor cadrelor didactice într-o singură zonă a curții și deschiderea curții către oraș, atragerea în mod periodic de evenimente culturale în curte și, nu în ultimul rând, plantarea unor elemente majore de vegetație (fiecare eveniment important va fi încheiat cu plantarea unui copac)”.
Până acum, au avut loc o serie de întâlniri, alături de The PLOT, Cărturești Modul și echipa Cartierului, pentru organizarea calendarului de evenimente în perioada 2019-2020. „Dincolo de amenajarea propriu-zisă am ajuns la concluzia că să construim un program este cel mai important. Printre primele evenimente pe care încercăm să le aducem în curte sunt expoziții și prezentări legate de TRIENALA de Arhitectură, organizată de cei de la „Arhitext” în toamna 2019. Repictarea periodică a gangului este un alt program stabil în timp. În 2019, a fost repictat de Ion Barbu (tot la un workshop); programul va continua cu un alt artist, invitat pentru atelierele Edgar Quinet din 2020.


Alte noutati